Hestego je jednou z největších tuzemských firem, které se krytováním strojů zabývají. Měsíčně společnost zpracuje 300 tun plechů, které používá na vnitřní a vnější ochranu strojů. Asi polovinu své produkce prodá Hestego přímo do zahraničí, zbytek dodává velkým českým strojírenským firmám, které ale také své zboží většinou vyváží, takže i tyto produkty z Vyškova skončí nakonec za hranicemi republiky.

"Největším zahraničním trhem je pro nás Německo a Rusko a také Španělsko, Itálie. Obecně dodáváme do zemí, kde vyrábí firmy obráběcího průmyslu. Loni vyškovská firma založila pobočku v Uljanovsku. "Jedním z velkých motivů, proč jsme se rozhodli tam jít, je zdejší centrum výroby obráběcích strojů. Jsou tam největší evropské firmy například Deckel Maho Mori Seiki, kterému dodáváme krytování," uvedla Šimánková. Vstupní investici v Rusku vyčíslila na 25 milionů korun s tím, že vlastní výroba v této zemi je nezbytnost. Zákon o lokalizaci ruským firmám nařizuje, kolik procent z nakupovaných položek musí kupovat v Rusku a každý rok se určené procento zvyšuje. "Kdo tam nebude lokalizovaný, tak v Rusku nebude moci prodávat, proto jsme tam i my," uvedla Šimánková.

Kromě krytů Hestego od roku 2011 vyrábí i kapotáže strojů. Tento segment podle ředitelky rychle roste a nyní tvoří zhruba 30 procent tržeb. Souvisí to i s pozitivní situací výrobců obráběcích strojů.

Hestego má asi 350 zaměstnanců. Ve Vyškově, v němž je minimální nezaměstnanost, má ale firma problém najít zaměstnance. Aktuálně by jich potřebovala dalších 30. "Snažíme se vytěžit maximum z regionu, využíváme i agentury práce," uvedla Šimánková. Problémy chce firma řešit automatizací. Letos do ní bude investovat 90 milionů korun. "Na automatizaci pracujeme proto, abychom maximálně zefektivnili proces dělení materiálu a zaměstnance mohli přesunout na procesy s vyšší přidanou hodnotou," dodala.

Firma, která v roce 1995 začínala v pronajatém prostoru, má dnes ve Vyškově tři výrobní haly s plochou 12.500 metrů čtverečních. Za loňský rok počítá se ziskem kolem 30 milionů korun i přes nárůst cenu vstupních surovin, tedy plechu, zhruba o pětinu.

Vlastníkem společnosti Hestego je Ivo Bezloja. Do jeho skupiny dál patří společnosti IDEAL-Trade Service, která je výrobcem lakovacích linek s vlastním know how konstrukcí a Kuličkové šrouby Kuřim, které v poslední době zvyšují svůj export hlavně do Číny. Podle Bezloji všechny jeho společnosti jsou vysoce ziskové a mají nízkou zadluženost "Chceme být globálními, už ani ne jen evropskými společnostmi," uvedl Bezloja.

Filip Vrána dr