"Zástupcům taxi jsme dnes vysvětlili, co je obsahem novely, a slíbili, že jim její znění poskytneme," řekl Neřold. K nahlédnutí ji dostanou podle mluvčího i taxikáři, kteří nejsou členy pracovní skupiny ministerstva, ale mají zájem jednat.

V novele má být například uvedeno, že aplikace budou legální alternativou taxametru. Dopravce bude muset mít příslušné živnostenské oprávnění a evidované vozidlo, řidič pak oprávnění řidiče taxislužby. Vozidlo pro komerční přepravu bude označeno například nálepkou.

Na dnešním jednání se podle Neřolda zástupci ministerstva s taxikáři shodli, že Uber je taxislužbou a že nefunguje podle platných zákonů. "Vyzvali jsme již Uber, aby dodržoval zákony a aby nenahrával vzniku a rozšiřování nelegální taxislužby," řekl Neřold. To, že je Uber přepravní službou, potvrdil svým nedávným rozhodnutím Soudní dvůr EU.

Podle šéfa magistrátního oddělení taxislužby Jiřího Bureše se na schůzce nevyřešilo, co by se dalo s protiprávním jednání řidičů Uberu dělat do doby, než bude novela schválena. "Nakonec se dospělo k tomu, že jsme proti společnosti Uber všichni bezbranní a jediné, co můžeme dělat, je to, co děláme. Kontrolovat a vést správní řízení," řekl na jednání legislativního výboru pražského zastupitelstva.

Problémem podle Bureše je, že právní obhájci řidičů Uberu se proti postihům pravidelně odvolávají, takže se správní řízení protahují. Podobná situace je podle něj i s další podobnou firmou Taxify. Ta navíc dělá kontrolorům magistrátu to, co dříve dělal i Uber - zablokovala jim účty ve své aplikaci.

Podle Uberu z rozhodnutí evropského soudu nevyplývá, že Uber je taxislužbou. "Jak potvrdilo i nedávné rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, Uber neposkytuje taxislužbu, ale jiné služby v oblasti dopravy. Proto budeme dál spolupracovat s městy, abychom našli řešení, které bude prospěšné jak pro 269.000 pražských občanů, kteří spoléhají na bezpečné svezení na jedno kliknutí, tak pro řidiče a Prahu," řekla ČTK mluvčí společnosti Miroslava Jozová.

SČT se dnes sešlo i se zástupci Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT). "Shodli jsme se na spolupráci a spojili svoje síly v boji proti nelegálním dopravcům a společnostem Uber a Taxify. Dohodli jsme se na postupu vůči vládě, ministerstvům a magistrátu, dále se odsouhlasil postup společných akcích, pod záštitou obou organizací," sdělil místopředseda SČT Petr Polišenský. Jaké kroky konkrétně taxikáři podniknou, nesdělil.

Spor o podmínkách provozování Uberu v Česku vyvrcholil v minulých měsících. Začátkem loňského října taxikáři v Praze na protest proti službám typu Uber tři hodiny blokovali pomalou jízdou dopravu v okolí ruzyňského letiště. Hodinu pak troubili a jezdili kolem budovy magistrátu. Pro Uber jezdí v Praze zhruba 2000 řidičů.