PNS a Mediaservis převzaly doručování předplatného od České pošty, která se od začátku letošního roku nedohodla s vydavateli na navýšení ceny za roznášku. PNS zajišťuje rozvoz balíků novin z tiskáren do zhruba 2300 distribučních bodů, kde si je mají převzít doručovatelé Mediaservisu. Těch je však i přes rozsáhlý nábor méně, než potřebné 4000.

"PNS doručuje prakticky bez problémů noviny na předávací body, kde se jich ujímají doručovatelé novin. Právě problémy s nedostatkem doručovatelů, kteří ve společném projektu spadají pod kontrolu společnosti Mediaservis, způsobují lokální výpadky v doručování. Na odstranění chyb v dodávce předplacených novin intenzivně pracujeme spolu s vydavateli," uvedl mluvčí PNS Vít Kurfürst.

Výpadky postihly všechny velké deníky, tedy Blesk, Mladou frontu Dnes, Deník, Lidové noviny, Právo nebo Hospodářské noviny. Vydavatelství slíbily čtenářům kompenzace a samy se snaží problémy s roznáškou řešit.

"Přijali jsme rozsáhlá opatření - v tomto těžíme z naší výhody, že máme rozsáhlou síť 70 lokálních redakcí po celé ČR a do řešení problému jsme tak zapojili všechny naše zaměstnance. Noviny, včetně konkurenčních titulů, roznáší ráno naši zaměstnanci, odpoledne redakce objíždí konkrétní adresy a pokouší se doručit noviny z reklamací daného dne. Všichni vstávají ráno před pátou aby pak do noci připravovali noviny na další den. Současně jsme výrazně posílili naše call centrum a navýšili pětkrát počet operátorů," uvedl výkonný ředitel vydavatelství Vltava Labe Media Vít Nantl.

"Chtěli bychom ubezpečit předplatitele, že nespoléháme jen na náhradní opatření distributora, ale hledáme také vlastní. Rád bych požádal naše čtenáře o trpělivost, samozřejmostí je finanční kompenzace nekvalitní dodávky," uvedl generální ředitel mediálního domu Economia Roman Latuske.

Distributoři mají denně do schránek doručovat v průměru 250.000 deníků.

jsa mal