Meziročně se cena nabízených aut zvýšila o 12.000 Kč. Zatímco mezi lety 2015 a 2016 došlo v meziročním srovnání ke zdražení o 6,7 procenta, v porovnání s loňským rokem stouply letos ceny ojetých vozů o 6,3 procenta. Podle AAA stojí za nárůstem nabídkové ceny pokles věku prodávaných aut i počtu najetých kilometrů. Průměrné stáří se snížilo z loňských 10,4 roku o jeden rok, počet ujetých kilometrů klesl zhruba o 2800 km na 154.400 km.

"Přestože na českých silnicích jezdí stále velké množství automobilů na hranici životnosti, roste poptávka po méně ojetých automobilech, což se odráží i na celkové nabídce na našem trhu," uvedla generální ředitelka AAA Karolína Topolová.

V pomyslném žebříčku deseti nejrozšířenějších modelů zůstává již tři roky beze změny pořadí na prvních čtyřech místech. Jasně dominuje Škoda Octavia v těsném závěsu s menší Škodou Fabií. Třetí a čtvrté místo patří Volkswagenům Passat a Golf. Podruhé za sebou si o jednu příčku polepšila Škoda Superb, která letos obsadila pátou příčku.

Nabídku ojetých vozů kontinuálně mapuje 30 analytiků výkupního oddělení AAA Auto, kteří denně aktualizují zejména cenovou mapu ojetin v celém regionu střední Evropy. Sledují inzeráty na auto serverech, v tištěných médiích i webové nabídky autobazarů. AAA také prostřednictvím call centra, emailu a kontaktních formulářů analyzuje měsíčně až 15.000 přímých nabídek vozů, z nichž přibližně 5000 nakonec vykoupí.