Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes odepsal 0,43 procenta a obchodování uzavřel na 23.358,24 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,26 procenta na 2578,85 bodu a index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,15 procenta na 6782,79 bodu.

Republikáni v Kongresu učinili ve čtvrtek důležitý krok k prosazení největší daňové reformy v USA za posledních zhruba 30 let. Sněmovna reprezentantů schválila širší balík daňových škrtů. Debata se nyní přesouvá do Senátu, kde však zákon již narazil na odpor v republikánských řadách. Průzkum agentury Reuters ukázal, že téměř dvě třetiny z více než 60 dotazovaných ekonomů nejsou přesvědčeny, že vládě prezidenta Donalda Trumpa se podaří letos zákony prosadit.

Silně rostly akcie maloobchodních prodejců oblečení Abercrombie & Fitch a Gap, jejichž čtvrtletní výsledky hospodaření překonaly očekávání. Vyšší zisky pomohly vzhůru také akciím prodejců sportovního vybavení Foot Locker, Shoe Carnival a Hibbett Sport.

Dolar dnes na devizovém trhu oslabil. Investoři se drželi stranou kvůli obavám, zda se republikánů podaří prosadit daňový zákon. Dolar se dostal pod tlak i kvůli zprávě, že tým vyšetřovatele Roberta Muellera, který zkoumá možné ruské zásahy do loňských voleb v USA, vyzval k předložení dokumentů z předvolební kampaně Donalda Trumpa.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,3 procenta na 93,62 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,3 procenta na 1,1802 USD a k jenu o jedno procento na 112,01 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,7 procenta na 132,20 JPY.

irl pmh