Index Nasdaq Composite skončil se ziskem 0,70 procenta na novém závěrečném rekordu 6025,49 bodu a během dne se vyšplhal až na 6036 bodů. Symbolickou hranici 6000 bodů překonal 17 let poté, co se za boomu internetových firem roku 2000 dostal nad 5000 bodů.

Dow Jonesův index v závěru stoupl o 1,12 procenta na 20,996.12 bodu. Širší index S&P 500 získal 0,61 procenta na 2388,61 bodu. Oběma hlavním indexům amerického trhu nejvíce pomohl silný nárůst akcií velkých společností Caterpillar a McDonald´s, jejichž zisky překonaly očekávání.

Dnešní přírůstky stavěly na pondělním globálním oživení akciových trhů, které vyvolalo vítězství centristy Emmanuela Macrona v prvním kole francouzských prezidentských voleb. "Politické titulky příliš dlouhý vliv nemají, místo dlouhodobých důsledků ale aspoň dávají příležitosti k nákupům," řekl agentuře Reuters analytik Stephen Wood z investiční firmy Russell Investments.

Investoři pozorně sledují, jak se vyvíjí sezona čtvrtletních firemních výsledků. Zisky firem z indexu S&P 500 podle odhadu agentury Thomson Reuters za první čtvrtletí vzrostly v průměru o 11 procent, což by byl nejvýraznější nárůst za šest let.

Prezident Donald Trump má ve středu představit plán daňové reformy. Podle činitelů jeho administrativy by mělo být prioritou urychlené snížení sazby daně z firemních zisků ze 35 na 15 procent.

Kurz eura dnes na devizovém trhu dál rostl a vzhůru jej táhly spekulace, že Evropská centrální banka (ECB) by po francouzských volbách mohla udělat první krok ke zmírnění své měnové stimulace ekonomiky. Japonský jen, který jako bezpečná měna před volbami ve Francii sílil, naopak druhým dnem pokračoval v propadu. Dolar podpořily naděje na Trumpovy daňové plány

Euro vůči dolaru v závěru dne zpevnilo o 0,6 procenta na 1,0934 USD a vrátilo se k pondělnímu maximu za pět a půl měsíce. Japonský jen proti euru ztratil 1,9 procenta a k dolaru klesl o 1,2 procenta. Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, oslabil o 0,3 procenta na 98,83 bodu.