"Uplynulý týden se investoři soustředili především na zasedání Evropské centrální banky s další vývoj programu kvantitativního uvolňování. Akciové trhy přijaly informace pozitivně, euro naopak výrazně oslabilo. V USA oznámené informace podpořily současnou 'Trump rally' a akciové indexy si připsaly tři až čtyři procenta, v Evropě pak ECB pomohla k ještě výraznějším růstům. Domácí index PX výrazně zaostával," popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Lávička.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Moneta s propadem o 5,8 procenta na 78,7 Kč. U firmy se neobjevila žádná kurzotvorná informace. "Je patrné, že investoři před koncem roku realizují zisky, které Moneta nabrala od květnového primárního úpisu akcií," uvedl Lávička.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla mediální společnost CME s růstem o 6,6 procenta na 69,4 Kč. Akcie se přidaly k rostoucímu technologickému sektoru v USA, kde se akcie primárně obchodují. Dařilo se také rakouským finančním institucím Erste Group (5,6 procenta) a VIG (šest procent), které rostly spolu s celým finančním sektorem v Evropě.

Příští týden se investoři zaměří na středeční zasedání americké centrální banky Fed. Trh je již přesvědčen o tom, že dojde ke zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu. Důležitý pak bude doprovodný komentář týkající se dalšího přístupu k utahování měnové politiky. "Pokud dojde k očekávanému zvýšení s relativně holubičím komentářem, tak bychom očekávali kladnou reakci trhu. I přes Fed jsme pro příští týden mírnými optimisty," uzavřel analytik.