Více než 62 procent firem letos zažilo krach kvůli nesplacené pohledávce, což je meziroční růst o 27 procentních bodů. Situace je způsobena tím, že se problém pozdních úhrad podle 87 procent účetních přesunul k drobným podnikatelům a mikropodnikům do 40 milionů korun obratu.

Loni tato problematika nejvíce postihovala malé a střední firmy do 100 milionů Kč obratu. Nesplacené pohledávky jsou tak každoročně výrazným rizikem zejména pro drobné podnikatele, přestože až polovina firem náklady spojené s pozdními úhradami nijak nevyčísluje.

Firmy stále častěji u svých klientů zaznamenávají pozdní úhrady faktur, nebo žádosti o prodloužení dobu splatnosti. Zatímco loni tuto situaci zaznamenalo 90 procent podnikatelů, za uplynulých 12 měsíců se s takovým počínáním setkalo až 93 procent firem. Tři čtvrtiny finančních profesionálů uvedlo, že se setkali s tím, že pozdní platby výrazně ohrozily tok hotovosti firmy.

Většina firem uvedla, že svým odběratelům umožňuje 27denní dobu splatnosti faktur. Ta však jen zřídkakdy bývá splněna a průměrná časová prodleva činí až 12 dní. Loni byla celková doba prodlevy splacení pohledávky o dva dny kratší. Prodlužování doby úhrady pohledávek pak téměř polovina dotazovaných podnikatelů a finančních profesionálů vnímá jako výrazné zvyšování rizika obchodních vztahů.

Důvody, proč řada firem akceptuje nevýhodné podmínky, jsou různé. Přes 60 procent respondentů však uvedlo, že většinou jde o začínající podnikatele, kteří přistoupí takřka na jakékoli platební podmínky. "Druhým nejčastějším důvodem, který letos uvedla čtvrtina respondentů, je pak obava ze ztráty dobré reputace firmy," komentoval výsledky předseda Komory certifikovaných účetních Libor Vašek.