Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes odepsal 0,18 procenta a uzavřel na 18.448,41 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,14 procenta na 2172,47 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,11 procenta na 5212,20 bodu.

Kvůli neuspokojivým hospodářským výsledkům prudce klesly ceny akcií maloobchodních firem Dollar Tree, Dollar General a Signet Jewelers. Akcie klenotnictví Tiffany však výrazně posilovaly díky překvapivému nárůstu čtvrtletního zisku.

Yellenová v pátek přednese projev na každoročním setkání světových centrálních bankéřů v americkém horském letovisku Jackson Hole. Investoři doufají, že si díky tomuto projevu budou moci učinit lepší představu o dalším vývoji měnové politiky ve Spojených státech.

Výroky některých představitelů Fedu v poslední době signalizují, že další zvýšení úroků by v USA mohlo přijít relativně brzy. Někteří analytici však předpokládají, že Yellenová zůstane opatrná, protože dosavadní údaje o americké ekonomice nejsou dostatečně silné na to, aby zvýšení úroků ospravedlnily.

"Domníváme se, že Fed úroky nezvýší dřív než v příštím roce," řekl podle agentury Reuters analytik John Doyle ze společnosti Tempus Consulting. "Inflace je stále mimořádně nízká. Fed proto v této chvíli nemá skutečnou potřebu zvyšovat sazby," dodal.

Na devizovém trhu americký dolar mírně oslaboval, protože investoři před pátečním projevem Yellenové upravovali své pozice. V závěru dnešního obchodování v New Yorku vykazovalo euro vůči dolaru nárůst o 0,15 procenta na 1,1280 USD.

pmh