"Protože tuto revizi zapříčinily především nové březnové údaje, naznačuje to, že tempo hospodářského růstu se v závěru prvního čtvrtletí mírně zvýšilo," uvedli ekonomové z výzkumné společnosti Contingent Macro Research.

Za opravou odhadu hospodářského růstu směrem vzhůru stály příznivější údaje o vývoji zahraničního obchodu a investic. Analytici předpokládají, že ve druhém čtvrtletí by se hospodářský růst USA mohl pohybovat kolem 2,5 procenta. V dalších měsících by však americkou ekonomiku mohly negativně ovlivnit důsledky rozhodnutí Británie vystoupit z Evropské unie.

Analytici donedávna předpokládali, že hospodářský růst USA ve druhém pololetí opět zrychlí, a to až ke třem procentům. Poté, co se Britové ve čtvrtečním referendu vyslovili pro odchod z EU, však mnozí své odhady snížili do rozmezí od dvou do 2,5 procenta, napsala agentura AP.

V prvním čtvrtletí brzdil hospodářský růst USA silný kurz dolaru a slabá světová poptávka. Americký export nicméně podle opravených údajů stoupl o 0,3 procenta namísto dříve ohlášeného poklesu o dvě procenta.

Ministerstvo však zhoršilo údaje o vývoji spotřebitelských výdajů. Ty se podle nejnovější zprávy zvýšily pouze o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem za dva roky. V květnu přitom ministerstvo jejich růst odhadovalo na 1,9 procenta.

Organizace Conference Board dnes nicméně uvedla, že spotřebitelská důvěra v USA se v červnu vyšplhala na nejvyšší úroveň od loňského října. Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, neboť se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.