"Finanční trhy v uplynulém týdnu prošly rozdílnými trendy. Na jedné straně opět razantně rostly komoditní trhy, cena ropy se dostala na pětiměsíční maximum. Opačným směrem se vydaly akcie. Důvodem byla výsledková sezona v USA a v Evropě. Akciové indexy v západní Evropě ztratily za celý týden dvě až tři procenta. V USA akciové trhy klesly o dvě procenta," popsal vývoj na finančních trzích analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Nejlepší výkon uplynulý týden předvedl polostátní ČEZ, jehož akcie posílily o 4,9 procenta na 461,4 Kč. Akcie podpořila jak cena elektřiny a emisní povolenky, tak návrh managementu na dividendu.

Změnu o téměř pět procent, ale s opačným znaménkem, tedy největší propad, zaznamenaly akcie CME (minus 4,9 procenta na 63,70 Kč). Mediální skupina oslabila po reportovaných výsledcích za první čtvrtletí 2016.

Příští týden nezasedají významné centrální banky a nečekají se ani jiné zásadní události. "Akciové trhy se podle nás budou vyvíjet podle ceny ropy a dojmu trhu z doposud zveřejněných výsledků společností. Podporou pro ceny akcií sice může být pokračující růst cen ropy, ale vysoká úroveň indexů a slabá výsledková sezona vytvářejí spíše prostor pro korekci. Máme tak na příští týden mírně negativní výhled," odhadl Ryska.