"Jsme potěšeni, že po silné prvotní odezvě ze strany institucionálních investorů dnes můžeme zahájit plánované IPO. Jako další významný krok na naší cestě k tomu stát se nezávislou českou bankou dnes současně oznamujeme naši novou obchodní firmu a značku - MONETA Money Bank," uvedl generální ředitel GE Money Bank Tomáš Spurný.

Firma nabídne většinu svých kmenových akcií institucionálním investorům. Žádné nově vydané akcie nebudou nabízeny. Konečná cena cenných papírů by měla být oznámena 5. května nebo v blízkosti tohoto data. Následující den po oznámení ceny se titul začne na pražské burze obchodovat. Ještě dnes by měly být kompletní informace k dispozici v prospektu na webových stránkách banky.

GE prodá v bance majoritu, po dobu 180 dnů si ponechá významný minoritní podíl. Během dalších dvou let ji bude dále podporovat. Ve statutárních orgánech bude mít dva zástupce z pěti, upozornil již dříve Spurný. Dividendová politika banky počítá s každoročním vyplácením 70 procent čistého zisku.

Skupina GE Money, do které patří GE Money Bank, GE Money Auto a GE Money Leasing, vytvořila v Česku v roce 2015 podle mezinárodních účetních standardů čistý zisk 4,5 miliardy Kč.

GE Money Bank je v Česku šestou největší bankou, která má milion klientů. Společnost je bankou financovanou z vlastních zdrojů, která podléhá dohledu ČNB a která z provozního hlediska není závislá na skupině GE Capital.

GE Money Bank má dvě hlavní divize. Retailová divize loni vykázala zisk před zdaněním 4,128 miliardy korun a poskytovala služby 1,068 milionu klientů. Pohledávky za klienty činily 53,7 miliardy korun. Komerční divize dosáhla ke konci loňského roku zisk před zdaněním 1,32 miliardy korun a poskytovala služby 69.000 klientů.