Baku ponechalo kurz měny volnému pohybu poté, co totéž udělalo Rusko a Kazachstán. Všechny tři země jsou významnými těžaři ropy, jejíž ceny ale poslední více než rok prudce klesají. Pokles jejich měn odráží tlak podstatně nižších cen ropy na veřejné finance.

Export ropy a zemního plynu tvoří 95 procent ázerbájdžánského vývozu a 75 procent vládních příjmů. Propad cen těchto surovin tak dopadá na zemi u Kaspického moře zvláště těžce.

"Centrální banka se rozhodla přejít od 21. prosince na plovoucí kurz manatu," uvedla banka. "Kurz manatu bude určován nabídkou a poptávkou na devizovém trhu," dodala banka podle agentury Reuters. Manat, jehož hodnota v pátek byla na 0,95 dolaru, se dnes obchodoval kolem 0,65 USD.

Centrální banka uvedla, že jednala s ohledem na ochranu devizových rezerv, které se dostaly na "kritickou úroveň". Na konci listopadu jejich hodnota v důsledku intervencí na podporu měny klesla na 6,2 miliardy dolarů z 15 miliard dolarů o rok dříve.

Dalším důvodem uvolnění měny byla podle banky ochrana ekonomické konkurenceschopnosti země a platební bilance. Banka poznamenala, že řada obchodních partnerů země své měny v poslední době nechala dramaticky klesnout. Už v únoru Baku nechalo kurz manatu klesnout o třetinu a ze zavěšení jeho kurzu na dolar přešlo na navázání na koš dolaru a eura.

Po prudkém propadu kurzu manatu obchodní řetězce v Ázerbájdžánu začaly omezovat prodej dováženého zboží. Četné obchody, především s oděvy a domácími spotřebiči a elektrotechnikou, jakož i lékárny dočasně zavřely, prý kvůli tomu, aby změnily ceny, uvedla stanice BBC s odvoláním na místní média.