Odborníci našli PBC v naplaveninách řeky Labe na několika místech. Podle Vacka může být zdrojem starý nátěr železničního mostu v Ústí nad Labem, který procházel opravami. "Starý nátěr železničního mostu z 60. let minulého století skutečně obsahoval polychlorované bifenyly. Firma, která prováděla odstraňování starého nátěru, s tím logicky musela pracovat," řekl Vacek. Ke stejnému závěru se kloní i ředitel Zdravotního ústavu Pavel Bernáth. "Určitě část té barvy, která je lehčí, byla odnesena větrem nebo napadala do řeky a mohla způsobit tu kontaminaci," vysvětlil Bernáth.

Správu železniční dopravní cesty podle mluvčího Marka Illiaše o podezření nikdo oficiálně neinformoval. "Nemáme k dispozici ani jeden ze zmiňovaných posudků či zpráv. V okolí řeky je vybudováno mnoho chemických závodů, spojovat tedy naší společnost s možnou kontaminací řeky je velmi zavádějící," řekl ČTK Illiaš.

ČIŽP už zahájila řízení s firmou, která na nátěrech mostu pracovala. "Se subjektem, který prováděl odstraňování nátěru, v současné době vedeme správní řízení o uložení pokuty za nedovolené nakládání s látkami škodlivými vodám," dodal Vacek. I to SŽDC odmítá. "Podle informací od zhotovitele stavby společnosti Strabag není pravdivé ani tvrzení, že by s touto společností bylo zahájeno správní řízení," doplnil Illiaš. Odborníci pracují ale i s dalšími možnými zdroji znečištění Labe. Mohly jimi být i staré ekologické zátěže. Polychlorované bifenyly se mohou ukládat v tělech živočichů a mohou je tak obsahovat i ryby.

Povodí Labe na začátku července informovalo, že zaznamenalo zvýšený výskyt těchto látek v letošním druhém čtvrtletí. Zvýšený obsah polychlorovaných bifenylů podle povodí zaznamenala i německá strana. Významný nárůst obsahu polychlorovaných bifenylů registrovalo Povodí Labe nejprve v sedimentových plaveninách odebíraných v Děčíně. Zvýšené byly podle povodí obsahy i v labské vodě od Ústí po státní hranici.

Inspektoři odebrali v rámci šetření šest vzorků sedimentů z Labe, tři vzorky sedimentů z Bíliny v Ústí nad Labem a také pět vzorků kalů z vytipovaných čistíren odpadních vod v aglomeraci Ústí nad Labem.

Polychlorované bifenyly se v minulosti používaly jako náplně do transformátorů a elektrických kondenzátorů, jako hydraulické kapaliny a jako změkčovadla. V ČSSR byla výroba zakázána už v roce 1981.