Dow Jonesův index vzrostl o 0,11 procenta na 17.812,19 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 zpevnil o 0,12 procenta na 2089,14 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,01 procenta a uzavřel na 5102,81 bodu.

Ruský bombardér sestřelila turecká armáda. Po incidentu se mezi investory zvýšily obavy o globální bezpečnostní situaci. Ceny ropy stouply o více než dvě procenta, což podpořilo akcie v sektoru energetiky. Naopak akcie spojené s cestováním spadly, neboť americké ministerstvo zahraničí varovalo své občany před cestami do zahraničí. Cestování je podle něj nyní rizikové kvůli zvýšené hrozbě teroristických útoků.

"Když jste dneska ráno (v úterý - pozn. ČTK) přišli, každý mluvil o možné eskalaci násilí mezi Tureckem a Ruskem," uvedl Andrew Frankel z vedení společnosti Stuart Frankel & Co. Investoři se podle něj uklidnili, když se ukázalo, že reakce Ruska nebude tak konfrontační, jak se zpočátku obávali. Objem obchodování byl před blížícím se Dnem díkůvzdání slabý. O to více byly podle Frankela výkyvy markantnější.

Americká ekonomika podle zpřesněné vládní zprávy ve třetím čtvrtletí zpomalila v celoročním přepočtu na 2,1 procenta z jarního tempa 3,9 procenta. Rostla ale rychleji, než se původně odhadovalo. Spotřebitelská důvěra v USA naopak v listopadu podle dalších úterních dat nečekaně klesla a byla nejslabší od září 2014.

Zpráva o důvěře a napětí mezi Ruskem a Tureckem v úterý srazilo americký dolar. Investoři víc kupovali měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty, například japonské jeny a švýcarské franky.

V době, kdy končilo obchodování na burzách v USA, dolar k japonskému jenu vykazoval pokles o 0,3 procenta na 122,47 JPY. Euro k dolaru po solidních datech o podnikatelské důvěře v Německu přidávalo 0,1 procenta na 1,0661 USD.