Podle šéfa euroskupiny, nizozemského ministra Jeroena Dijsselbloema, je v zájmu Řecka co nejrychleji splnit dojednané závazky. "Zbývá ještě mnoho práce," podotkl.

Na večerní tiskové konferenci šéf euroskupiny doplnil, že zachování reformního úsilí je zásadní pro obnovu důvěry uvnitř Řecka i navenek, a tedy klíčové pro hospodářskou obnovu země. Jakmile Řecko splní dohodnuté "milníky", budou uvolněny dvě miliardy eur, následující miliarda má následovat po splnění dalších kroků, které budou dohodnuty později tento měsíc.

Evropská centrální banka (ECB) paralelně hodnotní situaci řeckých bank. V listopadu a prosinci podle Dijsselbloema přijde čas na jejich případnou rekapitalizaci.

Dijsselbloem připomněl, že Atény musejí uvést v život některé už potvrzené reformy, další - například penzijní či pracovního trhu - musí nová řecká vláda připravit. Pak bude podle něj možné diskutovat o rekapitalizaci bank, na kterou už jsou vyčleněny finanční prostředky, ale třeba také o možné restrukturalizaci dluhu Řecka.

Nová řecká vláda premiéra Alexise Tsiprase si je velmi dobře vědoma, že neexistuje alternativa ke splnění dohody s mezinárodními věřiteli, míní eurokomisař Moscovici.

Nová řecká vláda, vzešlá z předčasných voleb, složila přísahu 23. září. Sestavovala ji Tsiprasova levicová formace SYRIZA a ministrem financí zůstal Euklidis Tsakalotos.

Tsipras se svou předcházející vládou podal demisi 20. srpna. Krátce předtím přistoupil na podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli.

Předčasné volby Tsipras vypsal s tím, že potřebuje silný mandát právě k tomu, aby mohl realizovat reformy a úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč).