Čistý zisk Komerční banky v prvním letošním čtvrtletí by mohl přečíslit zhruba o sedm procent výsledek dosažený ve stejném období loňského roku a téměř kopírovat čistý zisk posledního loňského kvartálu, uvedla makléřská firma BH Securities. Hlavní kartou, kterou by banka měla vynést, by měla být podle analytika Petra Hlinomaze menší meziroční tvorba rezerv a opravných položek ke špatným úvěrům. Čistý zisk na akcii by pak měl přesahovat 87 Kč na akcii.

"Přetrvávající prostředí nízkých úrokových sazeb a rekordně nízkých výnosů státních dluhopisů nadále vytvářelo tlak na čistou úrokovou marži Komerční banky a její úrokové výnosy z reinvestic depozit," upozornil analytik Fio banky David Brzek. Ten předpokládá růst zisku o 3,5 procenta na 3,2 miliardy Kč. S ohledem na vyšší úvěrovou aktivitu KB v prvním kvartále, na pozadí uvolňování úvěrových standardů v českém bankovním sektoru a při meziročním tempu růstu objemu poskytnutých úvěrů o pět až šest procent očekává meziroční růst čistých úrokových výnosů o 1,5 procenta.

Hlavním majitelem banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Na pražské burze dnes akcie KB mírně klesly o necelé jedno procento na 5427 Kč.