Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Útok bez jediného výstřelu: Rusové ovládli na Krymu další ukrajinskou posádku

Autor: ČTK, simao - 
8. března 2014
02:16

Prezident Putin ještě nedávno tvrdil, že Rusové na Krymu své jednotky nijak zvlášť neposilují. Vojáky s ruskou výbavou označoval za domobranu. Jenže podle ukrajinských pohraničníků je Rusů na poloostrově již kolem 30 tisíc! V pátek večer pak napadli a bez jediného výstřelu ovládli jednu z ukrajinských posádek v Sevastopolu. 

Ukrajinci jsou na Krymu ve zvláštní pozici. Autonomní krymský parlament je označil za okupanty! A to v momentě, kdy rozhodl o okamžitém odtržení a přidání se k Ruské federaci. Jenže s tím nová vláda v Kyjevě nesouhlasí a toto rozhodnutí označuje za nelegitmní.

Na Krymu tak i nadále zůstávají ukrajinské i ruské jednotky. Nikdo již příliš nepochybuje o tom, že neoznačení vojáci, které ruský prezident Putin označil za pouhou domobranu, jsou právě Rusové. Podle zdrojů z ukrajinské pohraniční služby je ruských vojáků na Krymu již kolem 30 tisíc. Ještě donedávna to byla zhruba polovina.

Boj bez jediného výstřelu v Sevastopolu

Jediné vojáky, které ruská strana přitom na Krymu přiznává, jsou příslušníci černomořské flotily, kotvící v Sevastopolu. Čás zdejšího přístavu si totiž Rusko od Ukrajiny dlouhodobě právě pro svou vojenskou posádku pronajalo.

Rusové přitom podle zpravodaje Reuters ovládli v pátek večer další ukrajinské stanoviště právě v Sevastopolu - aniž by padl jediný výstřel, anebo byl někdo zraněn. Nyní se podle nejmenovaného ukrajinského důstojníka vedou jednání mezi oběma stranami.

O co Rusům jde?

Podle agentury Unian se Rusové snaží ovládnout záložní stanoviště velitelství protivzdušné obrany, ale ukrajinská posádka se zabarikádovala v bunkru a její velitel se snaží konflikt urovnat. K boji podle agentury Reuters nedošlo.

Rusové armádním kamionem vyrazili vrata, obsadili strážnici a pokoušeli se zmocnit velitelství. Na místě byla asi stovka ukrajinských vojáků, uvedl zprvu Interfax s odvoláním na dozorčího ukrajinské jednotky. Počet útočníků nedokázal dozorčí odhadnout. Podle ukrajinského ministerstva obrany byli mezi útočníky také kozáci a místní radikálové, odpalující ohlušující granáty.

turan ( 9. března 2014 06:28 )

"proč píšeš jen o rusku ? 110 milirdářů v čr a slovensku stejní zloději, stejně jako olifgarchové na ukrajině a v rusku a polsku ale ty ti hlupáku nevadí"-ubezpečujem ťa že mozog mám,vadia mi aj iní"oligarchovia",ale teraz špiny Ruské prepadli Krym,preto sú na programe dňa!My sme si vás okupanti tiež užili "dočasne"!

zabibol ( 8. března 2014 18:48 )

Jenom ať se těm ruským okupantům brání. Ať jich pobijí co nejvíc. Fašistický ruský režim je potom stejně zničí, jako zničil nás a ostatní státy ve sféře ruského vlivu. Nebýt USA jsou z nás již nevolníci na ruských plantážích.

realistann ( 8. března 2014 13:02 )

proč píšeš jen o rusku ? 110 milirdářů v čr a slovensku stejní zloději, stejně jako olifgarchové na ukrajině a v rusku a polsku ale ty ti hlupáku nevadí ,protože nemáš mozek , teroristi z majdanu řvali jak jim vadí oligarchové ,ti ale podporují banderovce pučisty klička jacenuka tahnyboka

turan ( 8. března 2014 12:58 )

Videl si Ruského žiačika Juščenka akú mal vilu?Ešte aj záchod mal zlatý!

turan ( 8. března 2014 12:56 )

Ruský magore!Čo píšeš o rozkrádaní!Na Abramovičovú jachtu,Manchester,vrtulníky a vily pracuje polovica Ruska.A takých zlodejov je plné Rusko!Ani KGB-eštebák Putin není čistý!Oligarchovia je výraz ktorý sa zrodil v Rusku!

Zobrazit celou diskusi