Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Povinná vojna se vrací! Žádný nesmysl, ministerstvo připravuje nový branný zákon

Ministerstvo obrany zvažuje obnovení branné povinnosti.
Ministerstvo obrany zvažuje obnovení branné povinnosti.  (Autor: ČTK, Armáda ČR)
Autor: lvi - 
13. června 2014
10:06

Je tomu deset let, co skončila povinná branná služba u české armády. Nyní má ale vláda dostat k projednání novou podobu branného zákona, který má Česku zajistit připravenost a bojeschopnost. Armáda by tak neměla být jen výsadou dobrovolníků, respektive profesionálů.

Těch nyní slouží v armádě na dvacet tisíc, zhruba tisícovku pak čítají aktivní zálohy, které ale stárnou nebo prý nejsou dostatečně připravené. Armáda by jich navíc potřebovala minimálně desetinásobek. „Potřebujeme mít v záloze nástroj, abychom se mohli včas připravit na zvládání krizových situací,“ řekl Hospodářským novinám náměstek ministra obrany Jakub Kulhánek.

Česká armáda může do zbraně povolat občany sice i dnes, ale jen po vyhlášení ohrožení státu, které musí schválit parlament. V praxi by to ale znamenalo, že první odvedenec by na sběrné místo dorazil nejdříve za 72 dní. Navíc, pro armádu je aktuálně použitelný jen ten jedinec, který absolvoval výcvik nejpozději před pěti lety. „Lidé, kteří absolvovali povinnou vojenskou službu, již bohužel stárnou nebo jsou pro nás nepřipraveni,“ uvedl pro zmíněný list Pavel Ťulák z generálního štábu, který má přípravu, potažmo realizaci branných zákonů na starosti.

Vláda se může rozhodnout už na podzim!

Zmíněný zákon by měla vláda začít schvalovat už na podzim. Hlavním motivem je zahájení aktivního výcviku záložáků v co možná nejkratším časovém horizontu. To by následně znamenalo, že krátce po vládním rozhodnutí by tisíce mladých lidí zamířily před odvodové komise, které by pak zhodnotily, zda jsou schopni služby v armádě. „Odvody by se pravděpodobně dotkly občanů některého ročníku mezi osmnáctým a třicátým rokem života,“ uvedl pro Hospodářské noviny Ťulák.

Anketa
NaN hlasů
NaN hlasů

Podle Ťuláka by se navíc nemuselo jednat nutně o plošnou brannou povinnost, ale variantou by byla jen selekce rekrutů – specialistů. Armáda by si tak například vybírala mezi chemiky, zdravotníky, stavebníky nebo IT specialisty, zkrátka podle jejích potřeb.

Zákon zatím nekalkuluje s tím, že by například zaměstnavatelé měli za své odvedence nárok na finanční náhradu. Oproti tomu mladým lidem, kteří by se odvodu vyhýbali, by hrozily až tři roky vězení.

Jaký máte názor na znovuzavedení branné povinnosti? Diskutujte pod článkem! Jaké jsou vaše nejhorší zážitky z vojny? Posílejte nám je na tip@blesk.cz

Miloslav Mastn ( 16. září 2020 18:34 )

Dobrý den,
Je mi teprve 15 let,doufám že vojna se stane povinnou.Já osobně chci sloužit vlasti,dala mi vzdělání bezpečí a to nejduležitější ze všeho je ,že mám skvělé lidi,kteří mě podporují,takže to naší ČR dlužím.Je to na každým z nás jak se rozhodneme ,můžete zůstat a nebo odejít.Být vojákem je můj celoživotní styl,uvědomuji si rizika a následků ,ale stojí mi to za to ,chci aby na mě byli mí blízcí pyšný.Naši otcové nebo většina podstoupili základní výcvik(vojnu) a do žádné války nešli pokud sami nechtěli.Takže nechápu proč z toho tolik naděláte,pohyb a disciplína je důležitá.To co jsem četl za komentáře je hrozný,chápu někdo se bojí a někdo je ještě asi závislí na mateřském mléčku.Uvědomte si ,že ČR vám dala to co jinde by jste asi nemohli.Buďte hrdý na to kde jste . Nashledanou.

Pardon za pravopis.

okounalex@gmail.com ( 16. dubna 2020 16:04 )

To není o tom abychom umřeli jen tak nebo že chceme umřít! Ale je to o bránění naší vlasti a já bych to bral!!!!!

dom.susa@seznam.cz ( 10. března 2020 18:47 )

Je mi sice teprve 14 let ale na vojnu bych šel klidně teď budu moc rád když povinná vojna bude, bude to super už se těším

Julius Nistor ( 9. února 2020 22:15 )

Jasný že bych jel na vojnu klidně i kdyby dneska bych zato dál co koliv

centrums3@centrum.sk ( 2. února 2020 15:06 )

Bábovka.Ja vojnu chci a to mi bude za cjvili 15.

Zobrazit celou diskusi