Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ženy, pozor: Na vojnu půjdete i vy!

Brannou povinnost by měly mít podle nového zákona i ženy.
Brannou povinnost by měly mít podle nového zákona i ženy.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: lvi - 
13. června 2014
14:47

Česko se chystá obnovit brannou povinnost. Nově však nejen pro muže, ale i pro ženy! Armáda se údajně chystá zaměřit na mladé lidi ve věku 18 – 30 let a zvýšit tím počet takzvaných záložáků!

Vláda bude novelu branného zákona z dílny ministerstva obrany projednávat už na podzim. Armáda chce především posílit bojeschopnost současných stavů, za podpory aktivních záloh, včetně těch ženských.

Přítomnost žen v armádě ostatně není v Česku ničím výjimečným. V prozatím profesionální armádě jich působí poměrně velké množství. „Ta změna se zavedla již před pár lety, a to proto, že dorůstají populačně slabé ročníky. Navíc nemůžeme někomu upírat právo bránit vlast na základě pohlaví,“ řekl Hospodářským novinám Pavel Ťulák z generálního štábu, který má přípravu, potažmo realizaci branných zákonů na starosti.

V rámci světa ale jsme ve zmíněném ohledu spíše raritou. V Evropě má možnost odvodů pro obě pohlaví zavedenou jen Norsko a ve světě ještě třeba Izrael, Čad, Kuba či Severní Korea.

Zákon zřejmě bude mít podporu

Zákon rovněž počítá i s povinnými a pravidelnými vojenskými cvičeními. „Potřebujeme mít v záloze nástroj, abychom se mohli včas připravit na zvládání krizových situací,“ uvedl pro tentýž list náměstek ministra obrany Jakub Kulhánek. Že by mohla zmíněná novela sněmovnou projít, naznačují už nyní i někteří poslanci. „Armáda je dnes prakticky bez rezerv. Tím se musíme zabývat,“ říká lidovec Ivan Gabal. Nové návrhy prosazuje i ODS, za jejíž vlády se zákon začal připravovat. „Pokud nemáme dost zdrojů na plánovaných 27 tisíc profesionálů, je to alternativa, aby armáda byla bojeschopnější,“ zmínila pro Hospodářské noviny poslankyně za ODS Jana Černochová.

Aktuálně v rámci Armády České republiky působí na dvacet tisíc profesionálů. Za předpokladu možného ohrožení by bylo zapotřebí povolat desítky tisíc záložáků. V současné době ale Česko disponuje pouze tisícovkou aktivních záloh.

fotrpjotr ( 17. června 2014 00:47 )

Konečně by se naše celebrity pěkně oblékly a dokonce zdarma.

.abcd.abcd. ( 15. června 2014 22:35 )

Jen to ber a vzdělávej se! Třeba kdo nosí talár, to patří taky do dějin.

.abcd.abcd. ( 15. června 2014 22:34 )

Máš howno páru. Naposledy za Žižky. Pak jsi už jen při dějepisu chrápala u topení!

taktone ( 15. června 2014 19:35 )

ta rodina je celá jebnutá a vychcaná až hrůza

taktone ( 15. června 2014 19:34 )

Stropnický je HEREC CHCE SI HRÁT NA VOJÁČKY si myslí že režíruje nějakou hru CHUJ jeden pohlupavý

Zobrazit celou diskusi