Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Neobvyklá žádost! Tereza H. překvapila při jednání soudce

Autor: ljš - 
20. května 2018
05:00

Dny se v pákistánském kriminále vlečou a Tereza H. obviněná z pašování drog tak hledá rozptýlení, kde může. Soudce Shahida Bashira proto při jednom ze soudních jednání oslovila s neobvyklou prosbou.

Blesk.cz se podařilo získat podrobné informace ze spisu, který je proti Tereza H. u soudu v pákistánském Láhauru veden. Mezi zápisy z jednání je mimo jiné založena žádost zadržené Češky, kterou předložila soudci 31. března.

"Obdrželi jsme požadavek obviněné Terezy H., která žádá, aby jí ve věznici byly poskytnuty romány/sbírky/knihy ke čtení a také papírenské potřeby a tužky. Kopii této žádosti proto zasíláme řediteli věznice s pokynem, aby postupoval striktně v souladu s příslušnými nařízeními a předpisy," uvedl soudce Bashir v zápise.

Z dopisu, který o měsíc a půl později Tereza H. zaslala Blesku pak vyplývá, že jí nakonec bylo vyhověno. "Celé dny jsem na cele a snažím se zabavit hraním karet a čtením anglických knih, čímž si angličtinu krásně procvičuji," uvedla totiž.

Spolu s knihami nechal soudce Bashir Tereze a jejímu spoluobviněnému také dodat kopie veškerých materiálů spojených s případem. Nastal ale problém, protože jim zadržená Češka nerozuměla. "Dokumenty, které byly obviněné doručeny jsou v urdštině, které jako cizinka nerozumí. Soud po rozhovoru s obviněnou zjistil, že v dostatečné míře rozumí anglicky, a vysvětlil jí podstatu dokumentů a právních postupů. Navíc je zde její právní zástupce, který by měl jednat jejím jménem," uvedl soudce 10. dubna do záznamu.

Heroin v kufru

Pákistánští celníci zadrželi mladou Češku 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli celníci v jejím kufru. Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky.

České ministerstvo spravedlnosti v březnu uvedlo, že Praha chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Úřad snahu zdůvodňuje právě případem Češky zadržené pákistánskými úřady se zásilkou heroinu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání