Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kajínek má cestu na Hrad volnou: Může kandidovat, potvrdil právník

Autor: ana - 
21. února 2018
05:21

Omilostněný vězeň Jiří Kajínek (57) na nedávné besedě v Hodoníně šokoval: „Při příští volbě budu kandidovat na prezidenta!“ Vězení je podle něj ta nejlepší možná průprava. Padesát tisíc potřebných hlasů mu dokonce nabízeli už letos, on to odmítl. Nechtěl jít proti Miloši Zemanovi. Smí ale vzhledem ke svému odsouzení vůbec kandidovat? Blesk.cz se zeptal právníka.

„Momentálně nemám ambice jít do politiky. Za 5 let bych ale kvůli pobavení do prezidentské volby klidně šel,“ šokoval návštěvníky hodonínské debaty.

Podle něj je vězení dobrou průpravou pro prezidentský úřad. Za 100 let existence Československa a samostatné České republiky sedělo ve vězení hned několik bývalých prezidentů. „Seděl Antonín Zápotocký, Ludvík Svoboda, Gustáv Husák i Václav Havel. Nebyl bych tak zdaleka první,“ dodal.

Právník šokuje: Možné to je

Jiří Kajínek sice do světa svoji možnou kandidaturu vykřičel, ovšem lidé se domnívali, že je to zcela nemožné. Bývalý vězeň přece do čela státu usednout nemůže. Chyba lávky. Může! Blesku to potvrdil Jan Kysela, český ústavní právník a odborník v oboru státovědy a politologie. „Žádná ústavní překážka to není. V zahraničí to tak funguje, u nás ovšem ne. Neznám překážku, která by tomu bránila. Osobně neznám podmínky milosti, kterou Kájínek dostal, ale, pokud v ní vyloženě není napsáno, že se nesmí politicky angažovat, tak překážka neexistuje!“

Máme se na co těšit

Možná tak budeme první zemí, která bude mít v čele bývalého vězně odsouzeného za dvojitou vraždu.  K příští prezidentské volbě je ale ještě pár let čas, proto momentálně všechny síly věnuje tomu, aby obnovil proces a očistil své jméno. „V mládí jsem dělal špatné věci, kradl jsem. Mockrát jsem se za to už omluvil a udělám to i nyní. Nikdy jsem ale nikoho neoloupil a nezabil.“

zvonik54 ( 21. února 2018 23:40 )

Kajínek na hrad! Ne proto, že je Kajínek, ale proto, že tento stát je zločinecký víc, než sám Kajínek!

zvonik54 ( 21. února 2018 23:36 )

Naopak! Kriminálník, co soudí, že Kajínek je kriminálník za vraždu, tak bere Kajínka za svou konkurenci, které nikdy nedosáhne, poněvadž je sám skutečně kriminálník.

Voda ( 21. února 2018 22:06 )

 Ať kandiduje papoušek kakadu

kares ( 21. února 2018 16:14 )

Je to putna kdo z nich dvou.

kuniksicht ( 21. února 2018 08:51 )

po precteni titulku jsem se pozvracel.............

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání