Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Učitelku z Poděbrad potrestal soud za týrání dětí: Ve škole pracuje ale dál

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš - 
7. července 2017
14:09

Jsem blb, jsem blb, jsem blb! To nutila podle obžaloby poděbradská učitelka Jana K. říkat své žáky ze třetí a čtvrté, pokud nechápali látku. Další nazývala „hajzlíky“ a hlupáky. České soudy ji za to potrestaly podmínkou, která už vypršela, a tak učitelka usedla za katedru znovu.

Za terorizování žáků, kteří si kvůli jejím metodám například rvali vlasy a trpěli psychickými problémy, dostala učitelka ZŠ Václava Havla v Poděbradech podmínečný trest půl roku vězení se zkušební dobou jeden rok. Ten už ale uplynul, a tak mohla požádat o vymazání záznamu v trestním rejstříku.

„Odsouzení je pro mě uzavřená kauza. Jsem ráda, že to takto dopadlo. Jsem vlastně osvobozená,“ řekla k tomu Jana K. Mladé frontě Dnes. Od září tak nastoupí jako třídní učitelka v Sadské. Podle listu tam přitom učila i v době, kdy byla ještě v podmínce. Skončila až na základě upozornění novinářů. Mezitím jí podmínka téměř vypršela a teď se podle zákona může vrátit zpátky za katedru.

„Paní učitelka má čistý trestní rejstřík a vysokoškolské vzdělání. Splňuje všechny podmínky a já nemám důvod ji nepřijmout. Víte, jaká je v okolí situace s nedostatkem učitelů?“ uvedla ředitelka školy Blanka Žánová.

Rodiče podle ní Janu K. chválí, rozhodně ne ale všichni. „Jedna z kolegyň v práci mi vyprávěla, jak si její syn před lety v Poděbradech rval kvůli učitelce vlasy z hlavy. Co se za zavřenými dveřmi třídy odehrává, se začalo řešit až ve chvíli, když si to děti natočily na mobil. Ke svému velkému překvapení jsem nakonec zjistila, že je to stejná učitelka, která nyní dělá třídní mému dítěti – a to se vrací ze školy ve stavu jako nikdy předtím,“ řekla MfD jedna z matek.

Za ženu se ale postavilo i vedení města, která je zřizovatelem školy. „Je to slovo proti slovu. Ona nějaké soudy vyhrála, nějaké prohrála. Už tady učila několik let a všichni si ji pochvalují. Žádné stížnosti se ke mně nedonesly,“ komentoval případ starosta města Milan Dokoupil. Rodičům tak nezbývá než doufat, že se učitelčiny praktiky změnily.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání