Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krutý útok dětí (5, 6 a 8) na plameňáky: Sociálka malé gaunery nenapraví! Je bezzubá

Autor: Jiří Čada - 
14. března 2017
05:01

Případ brutálního ubití plameňáka v jihlavské zoo malými gaunery (5, 6 a 8) stále šokuje Česko. Hlavní otázka je jasná – co vyroste z dětí, které už v předškolním věku dokážou zabíjet jen tak pro zábavu? A jak zabránit, aby něco podobného kluci neudělali znovu...

„Pro mne to byl skutečně šok, když jsem se tu zprávu dozvěděla,“ přiznává vedoucí sociálního odboru Kraje Vysočina Věra Švarcová. Policisté, kteří případ vyšetřují, už pracovníky sociálky kontaktovali.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření trestného činu týrání zvířat a poškozování cizí věci,“ uvádí mluvčí policie Jana Kroutilová. Jedním dechem však dodává, že pro nízký věk malých delikventů bude případ odložen. „Bude předán státnímu zástupci s návrhem na projednání podle jiného zákona,“ dodává mluvčí policie. Co to však v praxi znamená?

„Případ se tak může dostat k soudu pro mladistvé. Nejedná se však o trestní řízení,“ zdůrazňuje šéfka krajské sociálky Švarcová. Soud může dětem i jejich rodičům nařídit různá výchovná opatření. „Přes veškeré následné postupy sociálních pracovníků jsme takřka bezzubí proti vrozeným genetickým dispozicím těchto osob,“ říká Věra Švarcová.

Ještě před několika lety učebnice psychologie uváděly, že člověka utváří 30 procent vrozené genetiky a 70 procent výchovy. „Teď už se špičkoví odborníci přiklánějí k tomu, že výchova má vliv na člověka pouze z dvaceti procent,“ řekla Blesku Věra Švarcová.

Co potom mohou sociální pracovníci dělat, když rodiny těchto malých grázlíků s nimi nespolupracují? Když si například přišel v pátek otec jednoho z grázlů pro potomka na policejní služebnu, ani nevěděl, jak se jmenuje. Jak si to prý má pamatovat, když má šest dětí...

Do zoologické zahrady, do zimoviště plameňáků, pronikly v pátek tři děti. Ty na ptáky hodily 30 kamenů a kopaly do nich. Když byli lumpové vyrušeni, dali se na útěk. Po chvíli ale dva z nich zadrželi strážníci.

Video  Plameňáci v Zoo Jihlava  - Reprofoto Youtube
Video se připravuje ...

Druhý napadený plameňák sice dál kulhá, ale zotavuje se. Jihlavská zoo chystá výrazně posílit ochranu zvířat. „Bude se jednat o rozšíření kamerového systému s případným napojením na městskou policii. Budeme o tom jednat,“ vysvětluje mluvčí zoo Martin Maláč.

Městští strážníci sami přišli s návrhem. „Nabídli jsme vedení zoo, že v rámci obchůzek budeme procházet i areál zoologické zahrady, informoval Blesk ředitel městských strážníků Jan Frenc. Další ochranné ploty zoo stavět nechce. „Nechceme kvůli takovým ojedinělým darebákům trestat většinu ukázněných návštěvníků,“ zdůrazňuje Maláč.

mirkazam ( 14. března 2017 17:31 )

olympic...taky se mě zdá neúměrně vysoký trest pro ty kluky s Vítkova....kdyby tak měřili stejným metrem při různých masakrech i hnědočechy....

oliiiii3 ( 14. března 2017 14:22 )

NEUMNEJI SI PORADIT, TAK JIM SEBERTE SICUALNI PRIDAVKY, PARCHANTI MAJI CHODIT DO SKOLY, A NE LITAT NEKDE VENKU, TYHLE NIKDO NEUKRADNE, ANI NEUNESE O NE SE NEMUSEJI RODICE BAT, MAJI NAD SEBOU ANDELA STRAZNEHO NOBO CO.

mafra ( 14. března 2017 13:28 )

Děláte si srandu, v tomhle státě řešit nepřizpůsobivé občany,koukejte pořádně makat, ať mají z čeho dostávat dávky, nebo to na vás řeknu paní Šabatové a ta s vámi zamete, že budete koukat,avarde more.

olympic ( 14. března 2017 13:21 )

Co z těch zmetků vyroste? Debilni otec si nepamatuje ani jméno. A množej se jak myši. Ne, že bych podporoval žhářský útok z Vítkova, ale ti kluci dostali flastry neúměrné. A jistě měli negativní zkušenosti s cikány. Blíží se doba, kdy budeme muset vzít spravedlnost do svých rukou. Nebo tyhle neinteligentní opice s námi zatočí. Justice s nimi ani jejich rodiči nic neudělá. Výbornej film byl Soudní dvůr. Parta lidí, bývalých soudců, napravila a potrestala, co zkorumpovaní soudci podělali. Chytit tyhle ***í.ky a dát jim pár desítek ran hadicí přes ty jejich černý záda. A to by řvali nejen oni, ale i jejich ochránci. Můžou všechno, hajzlo.vé černí. A my nemůžeme nic. Kam to povede? Dovolují si čím dál tím víc. Je minz toho smutno.

agfor ( 14. března 2017 12:54 )

Kdyby šlo o bílé děti, sociálka by si s nimi poradila. Žijeme v rasistickém státě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání