Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brutální útok malých dětí (5, 6 a 8) na zvířata v Jihlavě: Ubitý plameňák zachraňoval pražskou zoo!

Autor: Jiří Čada - 
13. března 2017
05:01

Plameňák, kterého v pátek ubil v jihlavské zoo trojlístek malých gaunerů (5, 6 a 8), nebyl ledajaký pták. Byl to totiž zachránce chovu plameňáků ze zaplavené pražské zoo v roce 2002. Pták totiž vyseděl potomky kubánských plameňáků, jejichž vajíčka sem z Prahy tehdy narychlo dovezli.

Ubitý pták patřil do páru, který odchoval už osm svých mláďat. „Plameňáci patří mezi dlouhověké ptáky, kteří čím jsou starší, tím jsou pečlivějšími rodiči,“ řekl Blesku zoolog zahrady Jan Vašák. „Když v pražské zoo řádily před lety zničující povodně, tento plameňák vyseděl potomky kubánských plameňáků z vajíček dovezených z Prahy,“ zdůrazňuje nenahraditelnou ztrátu Jan Vašák.

„Byla jsem zděšena z tak brutálního útoku malých dětí,“ řekla včera Blesku ředitelka jihlavské zoo Eliška Kubíková. Ta v osudný den byla na služební cestě. Teď se vrátila a je rozhodnuta vzniklou škodu ve výši zhruba 50 tisíc korun vymáhat na rodičích dětí.

Policie sice zahájila v souvislosti s usmrcením plameňáka trestní řízení, ale je pravděpodobné, že v dohledné době pro nízký věk pachatelů vyšetřování odloží. „Tady vznikla škoda nejen chovatelská, ale i morální a ekonomická. Řadu let nám trvalo vytvořit skupinu ptáků, která se běžně rozmnožovala. Teď došlo k porušení této křehké rovnováhy,“ vysvětluje ředitelka zoo. Ptáci jsou totiž strašně vyděšení a to pro jejich další chov může být velká překážka.

Co se v pátek stalo

Děti (5, 6 a 8) v pátek pronikly do zimoviště pelikánů. Hodily po nich na 30 kamenů, do dvou zuřivě kopaly. Jeden pták uhynul, druhý je zraněný. Vyrušil je elektrikář, před kterým začaly utíkat. Při útěku na muže ještě dělaly sprostá gesta. Když strážníci děti zadrželi, drze se s nimi odmítly bavit. Respekt měly až před policisty.

Sáhnou jim na sociální dávky?

Vymoci náhradu škody od rodičů malých zabijáků bude pro jihlavskou zoo více než obtížné. „Pozor ale! Rodiče jsou jejich zákonnými zástupci. Ptejme se proto, zda si řádně podle zákona plní své rodičovské povinnosti a zda své děti také řádně vychovávají,“ poukazuje na možnost vymahatelnosti podle občanského zákoníku jihlavský právník Pavel Bureš.

Bez soudu se to prý neobejde. „Pokud je ale chov plameňáků pojištěn, bude náhradu vymáhat pojišťovna a ta to většinou umí. V takovém případě je rodinám možné sáhnout i na sociální dávky,“ dodává právník.

Plameňáci v Zoo Jihlava:

Video  Plameňáci v Zoo Jihlava  - Reprofoto Youtube
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání