Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exšéf kriminalistů tutlal nehodu podřízeného: Kolář čelí obžalobě za zneužití pravomoci

Exšéf kriminalistů tutlal nehodu podřízeného: Kolář čelí obžalobě za zneužití pravomoci.
Exšéf kriminalistů tutlal nehodu podřízeného: Kolář čelí obžalobě za zneužití pravomoci.  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK - 
23. listopadu 2016
09:18

Bývalý ředitel Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR Pavel Kolář byl obžalován ze zneužití pravomoci kvůli tomu, že nepotrestal svého náměstka za dopravní nehodu. Uvedl to zpravodajský web Českého rozhlasu. Kolář policii tvrdil, že se loňskou nehodu svého tehdejšího náměstka Marka Kotrlého snažil objasnit. Podle policistů ale záměrně neudělal pro objasnění nic, aby Kotrlý nebyl potrestán. Kolář je nyní v ústavu náměstkem, ani po obžalobě nebyl postaven mimo službu.

Kotrlý v lednu 2015 vjel v Praze na červenou do křižovatky a naboural jiné auto. Případ měl řešit jeho šéf, ale řidič, jehož vůz Kotrlý naboural, si opakovaně stěžoval na Kolářovu nečinnost, kvůli níž nechtěla pojišťovna proplatit škodu na autě. V září 2015 Kolář řízení o nehodě odložil a letos v lednu zcela zastavil. „Správní řízení vedl (Kolář) účelově takovým způsobem, aby úmyslně plukovníka Kotrlého ze zavinění nehody vyvinil a správní řízení proti němu zastavil,“ píše se podle rozhlasu v obžalobě.

Případem se kvůli stížnostem na průtahy začalo zabývat policejní prezidium, ale mezitím uplynula podle ministerstva vnitra lhůta pro projednání věci. Kotrlý tak již za nehodu být potrestán nemůže. Pracovníci kriminalistického ústavu i prezidia přitom podle obžaloby Kolářovi potvrdili, že Kotrlý nehodu zavinil. Kolář neprovedl žádný úkon směřující k objasnění nehody, a tak způsobil svému náměstkovi neoprávněný prospěch a druhého řidiče poškodil, píše se podle rozhlasu v obžalobě.

Kolář dva měsíce poté, co se jeho postupem začalo zabývat vedení policie, požádal o převedení na nižší pozici. Popíral ale, že z čela ústavu odstoupil právě kvůli zmíněné kauze. Byl přeřazen na post náměstka ředitele Kriminalistického ústavu, kde zatím zůstává i navzdory obžalobě. „Nenastala taková procesní situace, aby muselo být přijato kázeňské či jiné personální opatření,“ řekla rozhlasu mluvčí ústavu Petra Srnková.

Kriminalistický ústav Praha se zabývá znaleckou i vědeckou činností. Kromě vyšetřování zločinů se podílí také na vývoji a zavádění nových metod a postupů v kriminalistice a znalectví.

istyl ( 23. listopadu 2016 10:33 )

Za ty leta zkusenosti s policajty si skoro dovolim rict, ze to je zcela bezna věc...to by museli zavrit skoro všechny za zneuziti, protože se kryjou navzajem...výjimek je malo...

1917 ( 23. listopadu 2016 10:01 )

 A co byste ještě očekávali od těch korupčníků? Ryba smrdí od hlavy. Ministr vnitra, atentátník a prolhanec kterému asistuje super snad desetihvězdičkový "generál", který musí svoje metály vozit za sebou na vozíku, protože je neunese, býbalý Stbácký náměstek ,který rozprášil nejlepší protikorupční útvar, který šlapal těm zločincům na prsty. Tak co byste ještě očekávali!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání