Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za potopení přívozu se 49 lidmi na Slapech může kapitán: Hrozí mu pět let

Autor: ljš, ČTK - 
4. listopadu 2016
11:32

Jen kousek od tragédie se ocitla téměř padesátka lidí, která se v létě přepravovala přívozem na Slapech. Jeho kapitán musí děkovat všem svatým za to, že se po jeho potopení podařilo všechny bez újmy na zdraví zachránit. Právě jeho totiž policie z nehody viní.

Příbramští kriminalisté obvinili z obecného ohrožení kapitána přívozu, který se v červenci potopil na Slapech. Plavidlo bylo podle policistů přetížené. Muži dávají za vinu, že na palubu umožnil nastoupit většímu počtu cestujících, než je povoleno. „Hrozí mu až pět let vězení,“ sdělila mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Událost se stala 30. července. Plavidlo smělo převážet maximálně 33 lidí, podle policie jich bylo na palubě 49. Poté, co se zalila vodou přední část přívozu, dal kapitán pokyn, aby se cestující přesunuli na záď. I ta ale byla postupně zatopena až do dvou třetin výšky střešní konstrukce. 

Cestující začali v panice opouštět plavidlo, kde podle Schindlové nebylo ani dostatečné množství záchranných pomůcek. „Naštěstí v tu chvíli kolem projížděly lodě, které se účastnily závodu, a jejich posádky začaly osoby z vody zachraňovat,“ uvedla mluvčí.

Policisté vyslechli velké množství svědků, jak z řad převážených lidí, tak svědků na břehu či účastníků závodu. „Za výše uvedený čin stanovuje trestní zákoník šest měsíců až pět let pobytu za mřížemi,“ dodala Schindlová.

Video  Svědectví muže z potopeného přívozu  - Blesk - Jakub Poláček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání