Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Opilý strojvedoucí na přejezdu smetl osobák a zabil dva lidi: Po nehodě svačil, aby rychleji střízlivěl

Autor: dce, ČTK, čad - 
21. března 2016
08:18

K otřesné nehodě došlo v pondělí těsně po sedmé ranní. V Golčově Jeníkově na Vysočině se srazil nákladní vlak s osobním automobilem. Strojvedoucí nadýchal téměř dvě promile! Na místě jsou dva mrtví – oba cestovali ve zničeném autě.

Policie přijala oznámení o vážné nehodě v 07:10. Nákladní vlak se srazil s osobním autem značky Škoda Fabia na železničním přejezdu v Mírové ulici. Už od začátku policisté předpokládali, že nehoda bude mít tragické následky.

Na místě jsou dva mrtví, podle informací Blesk.cz jde o muže a ženu, kteří jeli do práce. „Při testu na alkohol strojvedoucí nákladního vlaku nadýchal téměř dvě promile,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Přímým svědkem nehody byl také bagrista, který seděl u trati v kabině stroje. Na dráze nesvítila výstražná světla, ani nespadly závory – trať je totiž kvůli opravám vyřazena z provozu. Nákladní vlak tudy měl projíždět rychlostí pouze 10 km/h a měl po celou dobu troubit.

Ani jedno však nedělal – na přejezd vjel podle policistů plnou rychlostí – což bylo odhadem 40 km/h. Svědek doplnil, že netroubil. Pak narazil do fabie, která na přejezd vjížděla velmi opatrně. Strojvedoucí vlivem opilosti začal brzdit až po srážce, přestože v poměrně přehledném úseku vůz mohl vidět už dřív.

Po nehodě strojvedoucí dál seděl v kabině a telefonoval. Později se také nasvačil.

Na místě zasahovaly záchranné složky – probíhaly záchranné a vyprošťovací práce. Provoz na železnici i na silnici je zcela uzavřen. Místo nehody je podle policie možné objet.

krtek. ( 22. března 2016 20:19 )

Tady zklamalo vic pracovniku dopravce, ten kdo mu nedal pred nastupem dychnout a predal mu klice od masiny, vozmistr atp. bohuzel mladym lidem uz zadna diskuze zivot nevrati

zkratous ( 21. března 2016 21:37 )

...Nákladní vlak tudy měl projíždět rychlostí pouze 10 km/h a měl po celou dobu troubit. Ani jedno však nedělal – na přejezd vjel podle policistů plnou rychlostí – což bylo odhadem 40 km/h. Svědek doplnil, že netroubil.... zajímavý,ještě dopoledne měl vlak projíždět 20 km/h a jel 80.Objektivní informace pleskáčů a ještě nemůžu diskutovat pod svým nickem

Klarina ( 21. března 2016 20:08 )

Žiju v Golčově Jeníkově cca 12 let, ten přejezd znám velmi dobře. Z té strany,odkud řidič jel je přejezd do zatáčky, takže pokuď jel opilý strojvedoucí okolo 40 km v hodině, tak řidič Fábie neměl šanci. Já jsem je znala oba - i toho muže i ženu, byli to mladí lidé, kteří plánovali společnou budoucnost... Dokonce jsem s nimi pracovala. Fascinuje mě, jak neštěstí druhých rozpoutá nesmysluplnou diskuzi o tom, kdo je na vině, v podstatě hádání o "kyblíček a lopatičku". Každý, kdo vleze jako řidič do jakéhokoli vozu pod vlivem, je totálně mimo, 2 promile alkoholu se rovnají cca půl litru lahve tvrdého, tak co to je za člověka, který takto potom řídí? Zamyslete se laskavě nad sebou a nad tím, co píšete Je to velká tragedie pro rodinu a všechny blízké a ty blbosti, co tady píšete jim život nevrátí... Klára Václavská

ferdavoda ( 21. března 2016 19:27 )

Doplním: na místě to znám, ten přejezd je na bývalé silnici I/38 (než byl obchvat GJ - dnes pouze místní komunikace) s tratí č. 230 (před dostavbou koridoru na Svitavy hlavní spojení Praha - Brno). Světelná signalizace tam je co pamatuji, bez problémů funkční, dřív (za komára) jen problémy s intervalem, zůstaly tam asi dva kamiony, cca 1980, 1985. Na tu stranu odkud přijížděl ten pracovní vlak moc vidět není, je to do zatáčky. Teď tam probíhá obnova žel. svršku, to nástupiště zřejmě není zkolaudované (viz foto 3/7). S označením nefunkčnosti světel by se mělo něco dělat, stačilo by ta světla zakrýt hadrem, když už jsou VYŘAZENA z provozu. Nedávno byla nefunkčnost světel označena pouze pověšením dopravní značky STOP na otevřenou závoru. No sorry, ale kdo si toho všimne. Proto má přes nezabezp přejezd fíra jet 10/hod a pískat. Ještě si někdo vemte do huby toho řidiče fábiny a budu sprostej. Onomu "fírovi" přeju příjemnej pobyt v státním zařízení. Měl by si s ním jít sednout ještě někdo z těch intelektuálů, co jsou schopní na zabezpečeném přejezdu, běžně fungujícím, ani nedat značku, že nefachčí světla na přejezdu. howgh.

krtek. ( 21. března 2016 15:38 )

Pro soukrome dopravce na dráze patrne plati jine predpisy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání