Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dcera zavražděného poslance: Otec ležel v kaluži krve!

Autor: cas.sk, ap - 
10. listopadu 2010
12:00

Hrůzostrašný pohled se naskytl dceři zavražděného bývalého československého poslance  Ernesta Valka (†57). Právě Jana Valková totiž svého otce krátce před pondělní půlnocí objevila. Mrtvého a v kaluži krve. Vrah střílel z několika metrů a Valka zastřelil jedinou ranou, která zasáhla srdce a plíce. Jana Valková je přesvědčena, že za vraždou stojí otcovy pracovní aktivity. Valko byl v poslední době známý jako prominentní advokát a vystupoval i ve velkých kauzách.

Noc hrůzy prožila rodina exposlance Ernesta Valka. V pondělí pár minut před jedenáctou hodinou vstoupila jeho dcera a bývalá manželka do jeho domu. Měli o něho strach. Nereagoval na jejich telefonáty a delší dobu se jim neozval. Jejich obavy se bohužel po vstupu do úzké kuchyňské chodby potvrdily. Bývalý poslanec a prominentní advokát tam ležel mrtvý v kaluži krve.

Otec se smrti nebál

"Pan Valko udržoval i po rozvodu dobrý vztah se svou bývalou manželkou i s dcerou. Delší dobu jim neozval ani jim nezvedal mobilní telefon," sdělil slovenský ministr vnitra Lipšič důvody, proč v pozdní večer vyrazila exmanželka s dcerou na cestu do poslancova domu v Limbachu nedaleko Bratislavy.

Otce nalezli bohužel už mrtvého. Podle policie byl zastřelen přibližně dvě hodiny před jejich příjezdem. Zdrcená dcera uvedla pro portál.sk, že její otec neměl v posledních dnech strach o život. "Neměl informace, že by mu něco hrozilo," upřesnila Jana Valková

Dcera: Vražda souvisí s jeho prací

Jana Valková nemá žádné další sourozence. I po rozvodu se o ni její otec vzorně staral. Po jeho vzoru dokončuje studium práv a pracuje jako koncipientka v otcově advokátní kanceláři. Právě advokátní činnost stála podle Valkové jejího otce život.

Na dotaz, zda vražda jejího otce může souviset s jeho prací, odpověděla jednoznačně: "Určitě, čím jiným." Valko, který krátce před rozpadem Československa působil jako předseda tehdejšího Ústavního soudu, byl totiž na Slovensku znám jako prominentní právník z řady sledovaných kauz.

Vrah jeho tělo táhl po zemi

Vrah zastřelil Valka z několika metrů. Při svém činu použil podle prezidenta policejního sboru Jaroslava Spišiaka  krátkou kulovnici, kterou jednou ranou zasáhl srdce a plíce. Dům byl chráněn kamerovým systémem a policie nyní zkoumá, zda jí kamerový záznam neposkytne k případu nějaké vodítko.

Podle TV Markíza navíc vrah táhl pravděpodobně tělo své oběti několik metrů po zemi. Slovenská média a analytici se v souvislosti s vraždou obávají návratu divokých mafiánských praktik z 90. let, kdy podobným způsobem zemřelo na Slovensku mnoho známých představitelů hospodářského života.

Člen dozorčí rady Slovenských plynáren

Ernest Valko byl prominentním advokátem, který měl blízko k pravicovým stranám. Jejich představitele několikrát zastupoval při občanskoprávních sporech s politickými oponenty. Kromě toho vystupoval i v celé řadě hospodářských kauz. V poslední době hájit zájmy státní loterii Tipos proti konkurenční společnosti, která po Tiposu žádá 66 milionů eur (1,5 miliardy Kč).

Přesto nemusí být advokátní činnost jediným motivem vraždy. Před týdnem byl totiž Valko jmenován členem dozorčí rady Slovenských plynáren. Na starost měl dostat řešení takzvaných Duckého směnek. V roce 1999 tehdejší ředitel Ján Ducký údajně použil nevyplněné směnky k nákupu akcií převážně krachujících českých podniků. A ještě téhož roku byl zavražděn...

miroslav ( 11. listopadu 2010 04:24 )

vy slováci jste hovada -zemřel člověk !!!

gogo ( 10. listopadu 2010 17:26 )

Vše má své výhody i nevýhody. Ale řekl bych, že nyní mají více výhod ti špatní než ti dobří....

sibuna ( 10. listopadu 2010 16:03 )

Voni sou hlava,pane vachmajstr!

zaviracispendlik ( 10. listopadu 2010 12:09 )

Mrázek jako Mrázek

rezacek ( 10. listopadu 2010 11:44 )

Ne. Franta Mrázek z 2006 zastřelený ..

Zobrazit celou diskusi