Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pedofil Novák dostal doživotí! Soudce se zhroutil!

Autor: ČTK, red, žig - 
20. února 2009
23:00

AKTUALIZOVÁNO: Antonín Novák byl za znásilnění a vraždu devítiletého Jakuba Šimánka odsouzen k doživotnímu trestu vězení. Soudce se při vynášení odůvodnění doživotního rozsudku zhroutil!

291878:gallery:true:true

Podle reportérů, přítomných u Krajského soudu v Hradci Králové, zřejmě neunesl tíhu situace. V půlce věty, v níž popisoval malého Jakuba, jak si jako každé malé dítě rád hrál na dětském hřišti, se jeho hlas zlomil. Okamžitě vykázal všechny přítomné z jednacího sálu ven. S obličejem v dlaních se pravděpodobně snažil uklidnit.

291912:gallery:true:true

Jen krátce před tím vynesl rozsudek doživotního trestu nad pedofilním vrahem Antonínem Novákem.


Asi po deseti minutách svolal soudce všechny zpět. Omluvil se za přerušení. "Omlouvám se za to náhlé přerušení. Došlo u mě k náhlé zdravotní indispozici," řekl na vysvětlenou předseda soudního senátu Petr Mráka. Poté pokračoval v četbě odůvodňování rozsudku.

Soud Novákovi uložil také trest vyhoštění z České republiky a přiznal náhradu škody 240 000 korun pro otce zavražděného chlapce Hynka Blaška a 170 000 korun pro Jakubova bratra Martina Blaška. Oba požadovali u soudu náhradu škody milion korun, soudce je se zbytky nároků odkázal na občanskoprávní řízení.

Soud také využil novely platné v Česku od letošního 1. ledna a uložil Novákovi ochranné opatření spočívající v takzvané zabezpečovací detenci. "Pokud by byl z nějakého důvodu propuštěn z výkonu trestu, nebyl by propuštěn na svobodu, ale byl by převezen do detenčního zařízení. Je třeba zajistit, aby se obžalovaný už v jakémkoliv parku nemohl potkat s malým chlapcem," řekl předseda senátu Petr Mráka.


K soudu se hned ráno dostavil i Jakubův otec, generál Hynek Blaško. Hned na chodbě projevil rozčilení. Šokoval ho projev obžalovaného na policejním záběru, na kterém Novák u místa, kde bylo tělíčko Jakuba ukryto, prosil za odpuštění. "Co je to za omluvu?! Za to, že mi zabil dítě? Co to hraje za komedii?" nechápal Blaško.

Soudce v 10.15 hod. ukončil dokazování a přistoupil k vyslechnutí záverečných návrhů. Jako první jej začala přednášet žalobkyně Hana Flídrová.

"Výpověď obžalovaného považuji za věrohodnou. Nebyla u něj zjištěna duševní porucha. Trpí homosexuální pedofilií," uvedla Flídrová. "Novák byl usvědčen. Jeho lítost nepovažuji za upřímnou. Jakub ztratil svůj krátký devítiletý život, protože potkal obžalovaného, který o sobě 24 let věděl, že trpí pedofilií. Navrhuji doživotí," zakončila svou řeč žalobkyně. "Navrhuji jeho zařazení do veznice se zvýšenou ostrahou a trest vyhoštění na dobu neurčitou," dodala Flídrová.

"Přimlouvám se za co nejpřísnější trest. Omluvu obžalovaného nepřijímám," řekl před soudem generál Hynek Blaško, Jakubův otec.

Obhájce sdělil, že by mělo být přihlédnuto k polehčujícím okolnostem, jako je doznání obžalovaného. Během své řeči obvinil lékaře, že špatně sledovali a odhadli jeho léčbu. Navrhl umístění Nováka do detenčního ústavu a soudu sdělil, že Novák se rozhodl pro kastraci. Novák se připojil k jeho závěru: "Kdybych to mohl vrátit, vrátil bych to."

Hradecký soud se případem zabýval od středy. Slovenský občan Novák se před soudem přiznal, vypovídat však odmítl. Před soudem vypovídali také soudní znalci, kteří uvedli, že u Nováka se jedná o sexuální deviaci a měl by být trvale izolovaný od společnosti.

Jakub Šimánek byl nezvěstný od loňského 4. května. Jeho tělo policisté objevili na začátku června asi půl kilometru za Havlíčkovým Brodem zahrabané pod větvemi a listím. Místo ukázal vyšetřovatelům Novák. Podle obžaloby vylákal chlapce na ubytovnu, kde jej znásilnil. Poté mu slíbil, že ho odvede domů, namísto toho s ním šel do lesa, kde jej uškrtil.

Novák byl za pohlavní zneužívání na Slovensku odsouzen naposledy v červenci 2000, kdy mu soud uložil 4,5 roku vězení, a předtím v dalších třech případech. Matka zavražděného chlapce, dvaapadesátiletá Hana Šimánková, se na konci letošního ledna otrávila oxidem uhelnatým. Šlo patrně o nešťastnou náhodu, dopis na rozloučenou se nenašel.

smejkyna ( 23. února 2009 11:50 )

Tento clovek je nemocny a nemuzeme hazet vinu pouze na nej. Slovenska justyce vedela, ze tento clovek je naruseny a presto opustil brany vezeni. Melo by se volat take po trestu cloveka, ktery dovoli odejit mu z tohoto zarizeni. Byl tak zmaren detsky zivot, ktery zanechal ryhu v dusich pozustalich, kteri se ted trapi a davaji si otazku proc zrovna on? Podivejte se na to take z pohledu samotneho vraha. Pokud je nemocny, nedokaze se sam o sebe postarat, mel zustat v rukou lekaru, oddelen od zbytku sveta. Timto se nejak nezastavam, toho co udelal. Je to neomluvitelne, ale vina neni jen jeho. Zkuste premyslet.

golup ( 21. února 2009 19:39 )

ne jen že je to zrůda tohle není člověk a tres proto co udělal je strašně malí a podle mého to otci nestačí jak sám řekl tohle mi sina nevrátí nic mené ja bych ho nechal makat 30 let v uranovích dolech a pak mu dal křeslo a předtím bych ho vykastroval jako psa !!!!!! osobně sem zastáncem trestu smrti když zabiješ budeš zabit ! a jemu bych to křeslo rád zapnul Ps: jak tohle může někdo udělat ...

niko ( 21. února 2009 00:31 )

to nemuze byt jeho chyba.

bizonek ( 21. února 2009 00:29 )

Rodicum to opravdu nezavidim.musi to byt strasny.

rath ( 21. února 2009 00:27 )

MYSLIM ZE SI TO NIKDO V RODINE NEODPUSTI.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání