Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fukušima je stejně nebezpečná jako Černobyl

Autor: shp, INT, ČTK - 
12. dubna 2011
14:00

Japonská vláda i provozovatel jaderné elektrárny Fukušima 1, společnost Tepco, dlouho ujišťovali, že radioaktivní únik ze zařízení nebude nebezpečný jako exploze elektrárny v Černobylu. Nejhorší scénář se však vyplnil. Závažnost fukušimské tragédie donutila komisi zvýšit pátý stupeň havárie na sedmý stupeň. Stalo se tak teprve podruhé v historii lidstva. Tento stupeň totiž dosud patřil jen Černobylu!

Únik radioaktivních částic z poškozených reaktorů v japonské jaderné elektrárně Fukušima 1 je desetinou množství, které bylo v roce 1986 zaznamenáno po explozi jaderné elektrárny v Černobylu. Japonská komise odhadla, že v jisté fázi dosahoval objem radioaktivního jodu 131 unikajícího z fukušimských reaktorů hodnoty 10.000 terabecquerelů (jednotka zdroje radioaktivního záření) za hodinu, a to po dobu několika hodin. To jí vedlo ke zvýšení pátého stupně na sedmý.

Technici elektrárny Fukušima 1 včera objevili u čtvrtého reaktoru menší požár. Příčiny náhlého vzplanutí nebyly zjištěny a oheň byl brzy uhašen, aniž způsobil nějaké škody. Podle expertů není jasné, zda požár souvisí se dvěma poměrně silnými zemětřeseními, které včera ráno a odpoledne místního času postihly Tokio a jeho okolí. Podle japonských seizmologů dosahovalo první zemětřesení síly 6,3 stupně Richterovy stupnice, podle americké geologické služby USGS to bylo 6,6 stupně. Varování před tsunami nebylo vydáno.

Co je INES?
Mezinárodní stupnice jaderných událostí (The International Nuclear Event Scale - INES) je osmistupňová škála, zavedená v roce 1990 pro posuzování poruch a havárií jaderných zařízení. Stupně 7 až 4 se označují jako havárie, 3 až 1 jako nehody, 0 nemá bezpečnostní význam.

HAVÁRIE
7. stupeň - Velmi těžká havárie
6. stupeň - Těžká havárie
5. stupeň - Havárie s rizikem vlivu na okolí
4. stupeň - Havárie bez vážnějšího vlivu na okolí
NEHODA
3. stupeň - Vážná nehoda
2. stupeň - Nehoda
1. stupeň - Anomálie
0. stupeň - Odchylka

Tři nejhorší jaderné havárie

Černobyl, SSSR/Ukrajina, 26. dubna 1986, stupeň 7

Havárie a následný výbuch jednoho ze čtyř reaktorů jaderné elektrárny si přímo na místě a v následujících měsících vyžádaly několik desítek životů. Údaje o celkovém počtu lidí, kteří v souvislosti s případem onemocněli a zemřeli, se liší. Podle ukrajinského ministerstva zahraničí umřelo přes 125 tisíc lidí, naproti tomu zpráva Černobylského fóra z roku 2005 hovoří asi o 4000 obětech.

Fukušima 1, Japonsko, 11. března 2011, stupeň 7

Zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály vyvolalo desetimetrovou vlnu tsunami, jež poškodila chladící systémy tří jaderných elektráren, nejhorší situace vznikla ve Fukušimě 1. Došlo k úniku radiace. Přehřívající se palivové tyče a vyhořelé palivo v reaktorech technici chladili mořskou vodou, čímž se ale zvýšil objem kontaminované vody. Ta posléze u reaktoru číslo dva několik dní unikala do moře prasklinou, která vznikla při jedné z chemických explozí, 6. dubna se ji podařilo ucpat.

Kyštym , SSSR, 29. září 1957, stupeň 6

Ve zpracovatelském závodě Majak poblíž města Ozersk vybuchla podzemní nádrž s vysoce radioaktivním odpadem. Příčinou exploze byla porucha na chladícím zařízení. Únik radioaktivity do ovzduší kontaminoval plochu více než 1000 kilometrů čtverečních a podle odhadů zasáhl statisíce lidí. Událost byla dlouho utajována, Moskva ji oficiálně přiznala a nahlásila Mezinárodní agentuře pro atomovou energii až v roce 1989.

joanna5 ( 18. dubna 2011 17:28 )

Může někdo říct, zda nadále vyrábí závod Žitomir nedaleko Černobylu oblíbenou Ruskou zmrzlinu a nadále ji distribuuje do obchodních řetězců - a za druhé: je nadále Ukrajina obilnicí Evropy a vozí se k nám obilí odtud na naše pečivo? Když naši zemědělci musejí svoji úrodu likvidovat???? Může na to někdo odpovědět?????? Děkujeme moc.

alex0800 ( 13. dubna 2011 13:02 )

V případě Chernobylu se též čekalo s reálnými informacemi.. Množství vyzářeného materiálu se pohybuje v TBc a to v milionech. To není pouze drobné zamoření v okloí elektrárny. On stačí pouze pohled na Běloruské statistiky rakoviny štítné žlázy a je vám jasné, jak moc "bezpečný" a neškodný černobyl byl. Další věc je, že vyjma výbuchu reaktoru došlo i k jeho protavení do podloží. A samozřejmě vznikl nový nerost v místě reaktoru. Myslím, že ho pojmenovali Chernobylit. Čemu se dnes divíme, když s dobře vymytým mozkem jsou lidé schopni i zpochybňovat např holokaust či světové války a podobné skutečnosti. Oproti tomu zase máme média, která vám tvrdí, že měsíce po černobylu zemřeli desítky lidí. Hloupost zkrátka vládne skoro celé západní kultuře. Se stavěním atomů na nestabilních podložích s Vámi souhlasím, jde o důkaz stupidity a totální nejapnosti. Ovšem těchto důkazů najdeme po celém světě hromady.

alex0800 ( 13. dubna 2011 12:52 )

Jen bych dodal, že v případě fukušimi nezůstal reaktor nepoškozený. Ony dvě díry o ploše cca 8m2 není malá prasklina či neporušený reaktor. Ono u té fukušimi je také stále spousta otazníků. Jak to vypadá pod reaktorem či případně, zda se již netaví do podloží ;-) Ale vážně, docházelo tam i k tavení palivových tyčí. Hned druhý či třetí den se shodovali britští a američtí vědci, že jde o stupeň sedm, stejně jako byl Chernobyl. Ten byl přiznán až po více než týdnu. V případě Chernobylu se též čekalo s reálnými informacemi.. Množství vyzářeného materiálu se pohybuje v TBc a to v milionech. To není pouze drobné zamoření v okloí elektrárny, ale chápu, že jste reagoval buďto na příspěvek maskovaného redaktora či zkrátka člověka dezinformovaného. On stačí pouze pohled na Běloruské statistiky rakoviny štítné žlázy a je vám jasné, jak moc "bezpečný" a neškodný černobyl byl. Čemu se dnes divíme, když s dobře vymytým mozkem jsou lidé schopni i zpochybňovat např holokaust či světové války a podobné skutečnosti. Oproti tomu zase máme média, která vám tvrdí, že měsíce po černobylu zemřeli desítky lidí. Hloupost zkrátka vládne západní kultuře.

gogo ( 13. dubna 2011 11:53 )

Ale ale pane Gevi .... Vidím, že dnes nejste nějak ve své kůži ..... měl by jste si jít zase zasportovat, aby se Vám adrenalin dal do normy.... Pozor na zdraví. Vím jak si ho moc vážíte.... Na tom co jsem napsal ale trvám. Bez ohledu na Vaše překvapivě hloupé invektivy (cítím potřebu hájit SSSR ...) Hezký den a zkuste to vyběhat....

zvukar ( 13. dubna 2011 10:37 )

Souhlasím.Blesk někdy vědomě nelhal?Je to spolek nezodpovědných novinářských filcek,které se ve slušných novinách neuplatní.Kolegině mi to dala přečíst,tak jsem se proto přihlásil ,abych mohl reagovat.Hned se ale půjdu vyblít!!!

Zobrazit celou diskusi