Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jaké kapesné na tábor? Honza dává synovi (12) 500 korun, útratu nehlídá

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
5. července 2016
18:01

Honza pořádá tábor zaměřený na první pomoc. Jezdí tam i jeho dvanáctiletý syn Pavel a letos poprvé jede na celý tábor i čtyřletá dcera Kristýna. Stejně jako každý rodič řeší otázku, jak vysoké kapesné dětem na tábor dát. Jakou částku dává a zda své potomky kontroluje, zač utrácí, se svěřil Domácí ekonomce. 

Honza pracuje jako zdravotnický záchranář a tomu přizpůsobuje i tábor, který pořádá spolu se švagrovou už čtvrtým rokem. Tábor je zaměřený na první pomoc a cena za jednoho táborníka je pět tisíc korun. Část peněz na tábor získal Honza od svého zaměstnavatele, který na tábor dětí svých zaměstnanců přispívá.

Na tábor už počtvrté jede jeho syn Pavel a poprvé na celý tábor jede i malá Kristýnka. Honza sice tábor vede, ale svým dětem přesto dává kapesné, Kristýnku ještě neřešil, ale u Pavla má jasno.

 „Synovi dávám na táboře kapesné 500 korun,“ říká Honza. Kolik a za co utrácí jeho syn, prý nekontroluje. Otec je totiž přesvědčený, že malý Pavel umí s penězi zacházet a obvykle i ušetří.  „Občas si kupuje pití a vím, že rád kupuje nějaké drobné dárky pro příbuzné,“ popisuje Honza.

Tábor – finanční lekce pro děti

Tábor, kde musí děti s určitou částkou vystačit na dva i tři týdny, je skvělou příležitostí k tomu, aby se naučily něco o hospodaření s penězi. Podle Juraje Choma z České spořitelny z průzkumů ČS vyplývá, že děti od 10 do 15 let dostávají nejčastěji zhruba 100 Kč kapesného týdně. Na táboře ale budou muset hospodařit s částkou vyšší a především si ji musí rozložit do celého pobytu.

Důležité je proto dětem vysvětlit, kolik peněz mají a na jak dlouho s nimi musí vystačit.  „Pokud například dětem kapesné běžně nedáváte, určitě bych doporučovala s tím pár měsíců před táborem začít, aby si peníze osahaly,“ radí Pavla Rýznarová, finanční specialistka z portálu Ušetřeno.cz.

Napadlo vás, že byste potomkovi žádné peníze na akci nedali? V tom případě ale musí pořadatel tábora mít naplánované, že část peněz, které jste mu zaplatili, použije jako kapesné. Jak přesně to funguje, vysvětlil v našem studiu Blesk Aleš Sedláček, předseda České rady dětí a mládeže.

Video  Kapesné na letní tábor  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...