ONLINE CHAT
Máte nějaký tip, jak správně vybrat pojišťovnu? Jaká kritéria bych si měla hlídat? Děkuji(Sylvie)
Foto
Pěkné odpoledne, Sylvie, vybíral bych podle rozsahu krytých rizik, jejich limitů, ceny pojistky a reputace dané pojišťovny. Srovnejte si jednotlivé nabídky online, není třeba nikam běhat
Zdravím, ráda bych se zeptala, co lze pojistit? Domácnost jako taková, nebo lze pojistit jen jednotlivé spotřebiče, popř. nábytek? děkuji za odpověď a přeji hezký den(Jitka)
Foto
Jitko, běžná pojistka domácnosti kryje nábytek, spotřebiče a další movité věci. Není potřeba si je pojišťovat zvlášť. Zdi, podlahu, kuchyňskou linku, koupelnu - zkrátka věci, které jsou pevně spjaty s bytem, vám kryje pojištění nemovitosti (stavby). Má smysl pojistit si obojí (stavbu i domácnost) a přidat pojištění odpovědnosti za škodu
Před nedávnem jsem se postavila na vlastní nohy a začala bydlet sama. Řeším, na co se v domácnosti připravit a jak ji ochránit. Zahrnuje běžné pojištění domácnosti i možnost, že mě vytopí sousedi, že vyhořím, protože mi unikal plyn nebo že mi hasiči zničí byt, protože ve vedlejším hoří? Na co vše se člověk může tedy pojistit a jak?(Dáša 21)
Foto
Hezký den, Dášo, popsala jste to přesně. Případy, které zmiňujete, jsou pojistitelné. Pro přehlednost je nejlepší si projít rizika, která pojišťovna dokáže krýt a vybrat si z nich taková, která reálně mohou nastat. Plus si určitě sjednejte pojištění odpovědnosti za škodu, protože pokud vytopíte souseda vy, tak je vám vaše pojištění bytu k ničemu. Pojistku lze vyřešit online. Pokud budete mít specifické požadavky, doporučuji poradce.
Co všechno je pojištěno, mám-li uzavřenou standardní smlouvu o pojištění domácnosti?(Gabina)
Foto
Gábino, pojistitelných rizik je hodně. Zkuste se podívat na pojistku samotnou. Musí to tam být uvedeno. Nejčastější krytá rizika jsou: požár, výbuch, vichřice, povodeň, odcizení, voda z vodovodního zařízení a úder blesku.
Je možné sjednat pojištění domácnosti, přestože bydlím v záplavové zóně a stěhovat se z finančních a zdravotních důvodů nemohu? Vím, že některé pojišťovací společnosti toto odmítají. Děkuji(Borek 56)
Foto
Dobrý den, Borku, ve většině případů to jde. Záleží, v jaké záplavové zóně bydlíte. Respektive pokud už u vás povodeň několikrát byla, zřejmě vás pojišťovna nepojistí. Lze si to ověřit online. Na chytryhonza.cz se po zadání přesné adresy dá zjistit, jestli a s jakým případným příplatkem je nemovitost pojistitelná
Je u pojištění domácnosti pojištěna i moje odpovědnost za škody, například když vytopím sousedy? děkuji za odpověd(Michal Jeníček)
Foto
Michale, ne automaticky. Některé pojišťovny tuto pojistku mají zahrnutou, u některých si za ní musíte připlatit. Raději se přesně podívejte na krytá rizika, ať pak nejste překvapen. Každopádně pojistku odpovědnosti za škodu by měl mít každý
Je možné spojit pojištění domácnosti i s pojištěním "na blbost"? Přeci jen někdy ta moje hloupost může domácnost ohrozit. (Vlasta 40)
Foto
Vlasto, tady trochu pozor. Pojistka na blbost vám nepomůže, pokud si díky vlastní blbosti zničíte třeba televizi nebo propálíte sedačku. To vám nepomůže vůbec žádná pojistka. Tato pojistka se vztahuje na poškození cizích věcí nebo zdraví. Takže sousedovi televizi klidně zničte, ale na tu svou dávejte pozor :)
Dobrý den, jak probíhá uzavření pojistky? To do mého bytu přijde někdo z pojištovny a sám odhadne částku pojistky?(Jiří Kol.)
Foto
Dobrý den, Jiří, naštěstí to už jde i po internetu. Stejně jako si dnes koupíte jízdenku na vlak nebo letenku, lze si v pár minutách zřídit i pojistku. Zadáte typ nemovitosti, podlahovou plochu, zda chcete pojistit stavbu i domácnost a pak si už jen vyberete z nabídek pojišťoven. Pojistku lze zaplatit kartou nebo převodem. Vyzkoušejte si na chytryhonza.cz
Mám dítě školou povinné a ráda bych si nechala přirpavit pojistku na blbost, to co bylo za mě, a měli naši rodiče, když se něco stalo. Existuje ještě tato pojistka? Děkuji za odpověd. (Izolda Pátková )
Foto
Dobrý den, Izoldo, pojistka na blbost naštěstí stále existuje :) Jen se tomu dnes říká složitě "pojištění občanské odpovědnosti." Bývá součástí pojištění majetku. Jde si sjednat i samostatně u většiny pojišťoven a stojí pár korun. Od doby nového občanské zákoníku, který nezná limity škody na zdraví i majetku, tuto pojistku určitě doporučuji.
Dobrý den, jak zjistím, že máš špatný odhad domova? Existují nějaké nezávislí odhadci? Nabízíte i tuto službu?(Marcela Jánská)
Foto
Hezký den, Marcelo, platí, že pojištění majetku by se mělo aktualizovat každé 3 roky. Roste cena nemovitostí i vybavení domácnosti. Ověřit si cenu můžete jednoduše online. Vyzkoušejte na http://chytryhonza.cz/pojisteni/pojisteni-majetku Zadáte metry čtvereční a hodnota se sama dopočítá.
Dobrý den, na co se zaměřit při odhadování majetku? Jak poznám dobrého odhadce? A kolik stojí tyto služby? Děkuji za odpověď Hana Nejedlá(Hana Nejedlá)
Foto
Pěkné odpoledne, Hano, pro stanovení ceny majetku pro potřeby pojištění nepotřebujete odhadce. Pro pojištění nemovitosti vám stačí podlahová plocha, podle které dokáže pojišťovna hodnotu bytu/domu sama stanovit. Odhadnout cenu vybavení musíte pak sama. Nicméně v případě škody na vybavení je pak potřeba pojišťovně doložit hodnotu poškozených věcí.
Mám v plánu sjednat si pojištění na byt proti zlodějům. Na co ci dát při výběru pojištění největší pozor?(Marek L)
Foto
Marku, v tomto případě bych se zaměřil na obchodní podmínky vybrané pojišťovny, které definují, za jakých okolností pojišťovna uhradí odcizený majetek. Typicky se tam dočtete o nutném zabezpečení vstupu - běžné zámky, bezpečností zámky, okna, mříže apod. Pozor hlavně na předměty uložené mimo byt. Často se stává, že pojistka nekryje např. odcizení kola nebo lyží ze sklepa. Cenné věci si určitě vyfoťte a schovávejte i účtenky.
Kde nejlépe si sjednat pojištění majetku?(sára)
Foto
Pěkné odpoledne, Sáro, pokud zrovna nechcete pojistit majetek za desítky milionů, zvládnete to po internetu. Doporučuji použít srovnavač a poté uzavřít online. Vyplníte pár údajů, zaplatíte kartou a jste pojištěni. Zkuste Chytrého Honzu :)
Jak rychle dostanu peníze, když dojde k nějaké pojistné události?(Vašek )
Foto
Vašku, na rychlosti výplaty se právě ukáže kvalita pojišťovny. Nejprve je potřeba si zjistit, co potřebujete doložit, abyste peníze vůbec mohl dostat. Zjistíte většinou rychle na infolince dané pojišťovny. Po dodání podkladů (většinou žádost, fotky apod.) umí nejrychlejší pojišťovny škodu uhradit do týdne, ty pomalejší do měsíce.
Jaké jsou limity při pojištění majetku, mam na mysli maximální a minimální možnou částku?(Petr M.)
Foto
Petře, liší se to u jednotlivých pojišťoven. Zpravidla se dá pojistit stavba i domácnost od 100tis Kč výše a horní limit je individuální. Lze pojistit i nemovitosti za desítky milionů, ale tam se vždy jedná o individuální kalkulaci. Pojištění stavby by mělo odpovídat reálné hodnotě dané nemovitosti. Pokud máte doma cennost, typicky obraz nebo starožitnost, jejichž hodnota jde do milionů, vyplatí se před uzavřením pojistky s pojišťovnou nebo poradcem důkladně projít, za jakých okolností pojišťovna škodu uhradí.
Jaká jsou hlavní kriteria, na která si dát pozor při výbětu pojištění majetku?(Klára)
Foto
Hezké odpoledne, Kláro, zas tak velká věda to není. Vždy hledejte správný poměr cena/výkon. Za levnou pojistku zaplatíte méně, ale čekejte nižší limity a spoustu výluk - tedy důvodů, proč pojišťovna konkrétní případ nezaplatí. Jinými slovy, pokud chcete skutečně dobře spát s tím, že vás pojišťovna nenechá ve štychu, tak se vyplatí si trochu připlatit. Zadruhé se zaměřte na konkrétní rizika, které si chcete pojistit. Typicky se může stát, že pojistka je sice obsáhlá, ale chybí riziko povodně. A v neposlední řadě vemte v úvahu, že kvalita pojišťovny se ukáže až v momentě, kdy vám má něco zaplatit. V tomto ohledu jsou na trhu velké rozdíly. Vyplatí se informovat o zkušenostech jiných lidí
Dobrý den. Musim pojišťovat celou domácnost nebo se pojištění majetku vztahuje třeba i na jednotlivé spotřebiče?(Jana)
Foto
Jano, v případě běžných spotřebičů stačí jednoduchá pojistka domácnosti. Pokud dojde k poškození spotřebiče, i když tento není výslovně uveden na pojistce, pojišťovna škodu zaplatí i tak. Jen si dejte pozor na dostatečný limit pojistky
Dobrý den, co nejvíce lidé podceňují při pojištění domácnosti? Děkuji(Šárka)
Foto
Hezký den, Šárko, bohužel lidé podceňují většinu rizik. Proto je dnes každý druhý byt a každý třetí dům nepojištěn. Přitom jde o milionové hodnoty, které si pak musí v případě katastrofy takový člověk hradit sám. Druhou největší chybou je podcenění hodnoty vybavení v domácnosti. Často mají lidé starou pojistku, která nezohledňuje fakt, že si mezití přikoupili nový nábytek, elektroniku nebo cennosti. Pokud dojde například k požáru, pojišťovna pak rozhdoně nezaplatí faktickou cenu vybavení.
Zdravim, bude výhodnější když si sjednám u stejné společnosti pojištění třeba na byt i chalupu nebo to nehraje žádnou roli?(Honza)
Foto
Honzo, většina dobrých pojišťoven umí zohlednit fakt, že už u nich máte jinou pojistku. Klidně i auto, životní pojištění apod. Měl byste rozhodně dostat slevu pokud pojistíte byt i chalupu
Dobrý den, chci se zeptat jestli je potřeba si sjednat pojištění na různé pohromy zvlášť, nebo existuje nějaká jednotná pojistka domácnosti? Děkuji(Martin)
Foto
Dobrý den, Martine, kvalitní pojistka umí většinu myslitelných pohrom pokrýt najednou. Před sjednáním si v podmínkách zkontrolujte, zda je tam máte všechny.