Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gazdík od válu? Část STAN chce vyrazit do voleb v čele s obviněným Půtou

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. července 2017
16:20

Rozhodnutí nespolupracovat dál formou koalice, ale nechat STAN jen hostovat na svých kandidátkách, nemusí mít zásadní dopad jen na vedení KDU-ČSL, ale také na lídra hnutí STAN Petra Gazdíka. Pokud půjdou Starostové do voleb samostatně, pak musí přijít radikální změna ve vedení, respektive na postu volebního lídra. V Senátu to řekl člen horní komory Michael Canov (STAN) s tím, že jedinou možnou náhradou by byl liberecký hejtman Martin Půta. Společně návrh předloží na rokování hnutí příští úterý.

Podobná situace jako v ČSSD, kde si funkce volebního lídra, předsedy a premiéra rozdělila trojice Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka, se může v menší míře opakovat i u Starostů a nezávislých (STAN). Na jednání o jiné formě spolupráce s lidovci přijde totiž příští týden razantní návrh: Pokud sami, tak s Martinem Půtou, namísto Petra Gazdíka. Přijde minimálně od senátora Michaela Canova, který má k Půtovi osobně i regionálně velmi blízko.

„(Starostové) mají šanci pouze v případě, že dojde k radikální, až bych řekl šokové změně ve vedení Starostů do parlamentních voleb. To znamená ke změně lídra s tím, že se novým lídrem stane asi nejcharismatičtější osoba v řadách starostů, která kdy byla,“ naznačoval Canov před tím, než přiznal, že jde o libereckého hejtmana Martina Půtu. Canov je senátorem zvoleným za Liberecko a má tak k Půtovi velmi blízko.

VIDEO: Podívejte se na argumenty Michaela Canova

Video  Senátor Michael Canov (STAN) už nechce Gazdíka za volebního lídra.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Půtu označil za jediného ze Starostů, kdo vždy uspěl a má obrovskou oblibu. Co nedodal, že nad libereckým hejtmanem stále visí mrak v podobě obvinění z korupce. Kriminalisté už vyšetřování týkající se rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci uzavřeli. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod.

Policie navrhla obžalovat Půtu a dalších 12 lidí a také čtyři firmy. Hejtmana viní z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí pět až deset let vězení. To byl mimo jiné důvod, proč byl nucen vzdát se postu v čele STAN, na jeho místo nastoupil Petr Gazdík.

Půta opakovaně obvinění striktně odmítá. „Ani v případě projektu rekonstrukce kostela, ani v případě žádného jiného projektu jsem nepřijal žádný úplatek, ani žádné jiné zvýhodnění,“ uvedl v minulosti. „Mohu jen zopakovat, že jsem obviněn z něčeho, co jsem neudělal, a že věřím na nezávislost a nestrannost soudu, který to potvrdí,“ dodal Půta.

Canov také řekl, že vztah k TOP 09 mu byl v jeho kraji bližší, než spojení s lidovci „nařízené shora“. Pokračování spolupráce v případě definitivního rozpadu koalice neočekává. „V tuto chvíli by se to neřešilo, to je teď podružné,“ odpověděl na dotaz, zda by se řešil také post předsedy hnutí.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
vavrjan ( 20. července 2017 19:06 )

Gazdík patří do šrotu a ne za předsedu STAN. Táhne stranu ke dnu. Kdo spolupracoval s Kalouskem nemůže čekat podporu voličů. Na změnu ve vedení je ale asi málo času, volby jsou za dveřmi. Doufám, že na rozhodnutí lidovců se odrazí jejich nižší výsledky. Nejlepší výsledek by byl, aby se tam ti hadi nedostali.

barracuda.sro ( 19. července 2017 20:09 )

To je panoptikum, něco podobného jako Lidovci!! Trochu soudnosti by to chtělo. To si opravdu děláte z lidí S.RDEL!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa