Snažili se „urvat“ politické body na strachu lidí z uprchlíků, kteří však v Česku jsou tak maximálně v televizních zprávách. Řada hnutí, která se zaměřila v krajských volbách právě na téma migrace, úspěch neslavila. Naopak jejich volební vystoupení skončila propadákem. Naplnila se také varování odborníků, že migrační krize nebude tématem krajských voleb, byť se někteří do jejího „řešení“ před volbami s gustem pouštěli.

Politolog: Neshodli se ani mezi sebou

Podle politologa Jana Kubáčka obecně chybělo ústřední téma voleb. „Tak trochu to bylo o migraci a nebylo o migraci, bylo to tak trochu o směřování země a nesměřování země, ale chyběla tam konkréta, která přesto lidem opravdu v podstatě každý den ovlivňují kvalitu života. Jak se rychle dostanou do práce, jestli budou mít školu na blízku, jak jim bude navazovat veřejná doprava, jakou budou mít kvalitu nemocnic, jaká sanitka k nim přijede,“ upozorňoval Kubáček ve Studiu Blesku.

Téma migrace podle něj občany zkrátka neupoutalo. Navíc jej občas nabídly i větší, zaběhlé strany, tudíž voliči neměli důvod dávat hlas malému, protestnímu a úzce zaměřenému hnutí. Aneb proč jít ke kováříčkovi, když můžete jít ke kováři, říkal ve Studiu Blesku Kubáček.

„Antimigrační lídři, rétoři a uskupení doplatili na to, že se neshodli mezi sebou,“ míní ředitel agentury Phoenix Research. Byl to ostatně i případ rozpadlé koalice Úsvitu a Bloku proti islámu Martina Konvičky, které měli jít do voleb společně s Konvičkou coby superlídrem, ale nakonec se rozhádaly a přeli o miliony.

Předposlední. Hořká pilulka pro Konvičku

Právě islamofob a docent z Jihočeské univerzity Martin Konvička, který před volbami zaujal šíleností na Staroměstském náměstí, kam jeho stoupenci vyrazili v převlečení za ozbrojence Islámského státu, se vydal do voleb coby kandidát na senátora.

Pod hlavičkou strany Apači 2017 kandidoval v obvodu Tábor, ale musel sklopit uši. Dostal 8,07 % hlasů a z osmi kandidátů skončil sedmý. Neuspěla ani Konvičkova pravá ruka, sociolog a další protiimigrační rétor Petr Hampl. V obvodu Beroun získal 7,11 % hlasů a taktéž skončil na předposledním místě.

Myslivcové nepomohla ani růžová čivava

Srdceryvný vzkaz poslala přes sociální sítě voličům blogerka a modelkaDominika Myslivcová, která kandidovala do krajského zastupitelstva za Úsvit v Moravskoslezském kraji.

Před volbami se pokusila prorazit i hudebními kousky, třeba klipem „Změnu, tu my nechcem“. „Nechci chodit ven v hábitu a šátku, proč kvůli někomu měnit svý růžový zvyky, chci žít svůj vysněný život dalších pár pátků a ne ho měnit kvůli těm, co jdou žít do naší republiky. Mluvím za všechny ženy, co jsou rády vyfintěný, co samy určujou, jak jsou oblečený, co nechtějí tyhle změny,“ pokoušela se Myslivcová o předvolební rapp, ve kterém hlásala i to, že chce jíst jakékoli maso „od deseti do deseti“.

Nepomohlo jí však ani to, že do volební místnosti v Ostravě přišla v růžovém kostýmku a s čivavou v růžovém psím oblečku. Úsvit s Blokem proti islamizaci získal na Ostravsku 1,58 % hlasů, sama Myslivcová 325 preferenčních hlasů (6,87 %), čímž skončila ve stranickém souboji na 2. místě. Je to však o poznání méně, než lajků pod její fotkou s čivavou u volební urny (755) či přátel na Facebooku (4999).

Že by to značilo konec jejích politických ambicí? „Nebojte, já smutná nejsem. Dominika Myslivcová se totiž NIKDY nevzdává a za růžovou budoucnost se budu prát i nadále. I když to nevyšlo cestou politiky, tak cest, jak dosáhnout lepší a růžovější budoucnosti, je X,“ vzkázala na Facebooku svým fanouškům. A zmínila třeba charitu. „Ať už se na mě díváte jen jako na tu hloupou barbie. Jsem mladá a vím, že to dotáhnu daleko,“ dodala 22letá neúspěšná kandidátka.

Atak na uprchlíky či homosexuály Duškovi nevyšel

Bývalý železniční odborář, dnes náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu, Jaromír Dušek vsadil také na uprchlickou rétoriku. „Našim dětem Ježíška, ne ramadán a burku,“ hlásal z plakátů. „My jsme zastavili imigranty, nyní stojíme o vaše hlasy,“ znělo další Duškovo heslo.

Osobnosti pro Pardubický kraj, za které Dušek kandidoval, získaly 3,14 % hlasů a potřebnou pětiprocentní hranici pro vstup do krajského zastupitelstva nepřekonaly. Sám Dušek sice coby lídr získal 757 přednostních hlasů (16,13 %), ale i to bylo málo. 

Během předvolebních debat přitom zaujal nejen svým odporem k uprchlíkům, ale také výtkám vůči homosexuálům. Již v minulosti totiž Dušek mluvil o tom, že České dráhy ovládá klika homosexuálů.

„Já tvrdím, že v řadě řídicích struktur českého státu homosexuálové jsou, jsou neschopní nebo také všehoschopní, nemají důvod myslet na budoucnost, protože nebudou mít děti a tudíž nebudou mít obavy se před dětmi doma postavit a říct: tohle jsem způsobil, takové škody jsem napáchal. Já trvám na tom, že to je špatně,“ říkal Dušek v debatě Blesku z Pardubického kraje. Politické body mu to nevyneslo.

Zhrzený Bartoš si stěžoval na falšování výsledků

Ale zpět k migraci. Na krajských kandidátkách to nakonec vypadalo tak, že bylo více protiuprchlických uskupení než uprchlíků v Česku. Mezi poraženými a daleko za vítězi skončili sládkovci, bartošovci či vandasovci.

Vandasova Dělnická strana sociální spravedlnosti kandidovala v Ústeckém kraji s heslem: Ne imigrantům, proti nepřizpůsobivým, pro pořádek. Získala 3,21 % hlasů. V Ústí se přitom volilo i do Senátu, ani tam šéf DSSS Tomáš Vandas neuspěl. Se ziskem 6,94 % hlasů skončil na šestém místě z deseti kandidátů.

Pro doklad roztříštěnosti „protiuprchlické scény“ ještě další výsledky z krajských voleb na Ústecku: Koalice SPD a SPO 6,07 %, Úsvit s Blokem proti islamizaci 1,02 %, Ilegálním imigrantům NE – peníze pro děti 0,48 %, Ne ilegální imigraci – peníze pro lidi 0,33 %, Národní demokracie s lídrem Adamem B. Bartošem 0,21 %. Až na samém chvostu ústeckých kandidátů skončili Sládkovi republikáni s 0,08 %.

A propos, Adam B. Bartoš. Extremista, zadržený policií letos na jaře a obviněný z činů proti lidskosti, když na protiuprchlickém protestu požadoval mj. „trest nejvyšší“ pro „zrádné politiky“. Ještě v průběhu voleb lákal voliče na heslo „Všechno jde, když se chce. I postavit hranice, i deportovat vetřelce“, také si však stěžoval na to, že se „výsledky vlasteneckých stran upravují“ a to „noční manipulací s lístky“ i na samotném Českém statistickém úřadě. Celostátně získala jeho strana pouhých 0,16 %.

Jak ostatně trefně poznamenal i politický komentátor Petr Honzejk pro iHned.cz: „Mainstreamové strany do svých programů zaintegrovaly heslo ‚uprchlíky taky nechceme‘, což ve spojení s faktem, že tady žádní uprchlíci nejsou, extremisty politicky vygumovalo. Dá se to interpretovat různě. Optimisticky, že Česko nemá žádného talentu k extremismu. Nebo pesimisticky, že je tady vlastně extremista úplně každý.“

Okamura: Satisfakce po „vyštípání“ z Úsvitu

I v rámci volebního štábu koalice SPO a SPD visely plakáty s Tomiem Okamurou a Janem Velebou „Zastavíme nelegální imigraci“. Na rozdíl od jiných stran a hnutí, které si na plakáty vyvěsily hesla proti migrantům, však tohle spojenectví nakonec zafungovalo. Okamura neskrýval nadšení z toho, že se koalici podařilo prosadit do zastupitelstev ve většině krajů.

„Jde o obrovský úspěch vlasteneckého hnutí, které prosazuje přímou demokracii a které existuje pouhých 14 měsíců,“ radoval se Okamura. „Naši zastupitelé budou aktivně prosazovat v rámci krajských zastupitelstev programové cíle našeho hnutí. Jde především o zastavení nelegální imigrace a diktátu EU a prosazování přímé demokracie,“ dodal politik, kterého „vyštípali“ z Úsvitu, jenž dnes vede v „boji proti migrantům“ veterán z Afghánistánu Miroslav Lidinský.

S varováním před katastrofou neuspěl ani Štětina

Právě zmar Úsvitu dokládá třeba i jeho výsledek z Královéhradeckého kraje, kde získal 0,89 %. Do voleb jej tam vedl zkušený politik, poslanec a lékař Jiří Štětina. A do uprchlíků se pustil i během předvolební debaty Blesku.

„Já to nepovažuju za migrační krizi, já to považuji za invazi islámu. Není možné, abychom se tím nezabývali již dnes, protože toto je věc, která za dvě generace může dopadnout pro nás velmi katastrofálně,“ hrozil Štětina. Voliče mu to nepřihrálo. Jemu samotnému to vyneslo 133 přednostních hlasů (9,08 %).

Ostatně celý Úsvit pánů Lidinského a Marka Černocha v krajských volbách dopadl neslavně. Celkově si nepřipsal jediného zastupitele a po sečtení výsledků celého Česka získal 0,82 % hlasů (Okamurova koalice SPD a SPO 4,67 %).

VIDEO: Podívejte se, o migraci mluvili i superlídři v debatě. Třeba o tom, že masivní migrace Česku nehrozí.

Video
Video se připravuje ...

Masivní migrace nehrozí. A další vzkazy na 30 sekund od politických špiček Blesk TV

VIDEO: Migrace a bezpečnost se řešila i při debatě v Královéhradeckém kraji

Video
Video se připravuje ...

„Uprchlické“ plány lídrů z Hradce: Kamery a školení pro starosty Blesk TV

VIDEO: Tomáš Vandas (DSSS) o hajlování na mítinku jeho strany

Video
Video se připravuje ...

Vandas o hajlování na mítinku jeho strany: Ty lidi neznám! Blesk TV

VIDEO: Podívejte se na atmosféru ve volebním štábu okamurovců a velebovců.

Video
Video se připravuje ...

Atmosféra ve volebním štábu okamurovců Blesk/Robert Klejch

Fotogalerie
27 fotografií