„Problémem je vylidňování kraje mladými a vzdělanými lidmi. Často mladý člověk dostane diplom, ještě mu ani nezaschne a už mizí někde v Praze a hledá příležitost pro co nejlepší uplatnění svých znalostí,“ říká Ivo Slavotínek z Koalice pro Olomoucký kraj. Jako jeden ze svých klíčových úkolů proto vidí vytváření podmínek pro mladé lidi, aby žili na Olomoucku.

„Kraj by mohl ve spolupráci s univerzitami vytvořit podpůrný program založený na finančním příspěvku do podnikání, vytvoření prostor například v nevyužitém krajském majetku a rychlém internetu,“ vysvětlil Slavotínek. Využít by chtěl i možnosti kraje navrhovat nové zákony.

Lepší podmínky pro podnikání by podle něj měly řešit i nejproblematičtější oblasti s vysokou nezaměstnaností, jako je Jesenicko nebo Šumpersko. Rozhodně ale není fanoušek velkých průmyslových zón.

Video
Video se připravuje ...

Znáte Olomoucko lépe než politici? Prověřili jsme je v zeměpisu a historii. Blesk TV

Kterých funkcí se vzdá?

Slavotínek je momentálně aktivní v několika funkcí. Kromě toho, že je zastupitel kraje a místostarosta Velké Bystřice, působí třeba ve školské radě základní a mateřské školy. Je ochoten v případě, že se stane hejtmanem něco obětovat? „Vzdal bych se funkce místostarosty,“ uvedl Slavotínek.

Pokud by se dostal do vedení kraje, tlačil by na to, aby se razantně snižovalo zadlužení, které momentálně činí 3,9 miliardy korun. „Nezamlouvá se mi, že při přebytku hospodaření nešla na umoření dluhů větší částka,“ řekl Slavotínek v debatě. Do splácení dluhů chce věnovat mnohem více peněz. „Musíme být připraveni na situaci, kdy přijde nečekaná mimořádná událost,“ uvedl a jako příklad zmínil rozsáhlé povodně v roce 1997.

Brusel a uprchlíky neřeším

Ve svém vzkazu voličům řekl, že nabízí praktický a regionální program. „Neřešíme Brusel ani uprchlíky, protože to nejsou krajské kompetence,“ řekl.

VIDEO: Podívejte se na celý vzkaz Iva Slavotínka během debaty v Olomouci:

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry Olomoucka: Poslechněte si jejich sliby Blesk TV

Při rozhodování, komu ve volbách 7. a 8. října hodíte svůj hlas, může pomoci také debata lídrů na hejtmana. Celý záznam si můžete pustit zde:

Video
Video se připravuje ...

Lídři Olomoucka debatovali ve skleníku: Kdo může za dluh kraje? 

A podívat se můžete také do zákulisí debaty:

Fotogalerie
39 fotografií

Krajské volby na Blesk.cz zde >>>