V roce 2009 vtrhla na japonskou hudební scénu nová hvězda, jmenuje se Miku Hatsune, měří asi 160 cm a vzhledem připomíná šestnáctiletou puberťačku. Avšak není skutečná. Je to pouze počítačem vytvořená 3D projekce neboli hologram mladé školačky ve stylu japonského komiksu manga.

Hlas jí zapůjčila japonská herečka Fujita Saki, která poskytla několik vzorků svého hlasu a počítač pomocí softwaru od Yamahy z nich sám vytváří pěvecké linky. Lze vytvořit jakoukoliv japonskou větu. Ačkoliv Miku není zpěvačka z masa a krve, její singly jsou na předních příčkách hitparád a koncerty s tisícovou návštěvností jsou předem beznadějně vyprodány. Na turné vyjela již i za hranice Japonska, do Singapuru.

Video
Video se připravuje ...

Zpěvačka Miku Hatsune je hologram jak ze sci-fi. Vzhledem připomíná šestnástiletou školačku a diváci jí milují. youtube.com

Alespoň nezpívá falešně

Virtuální kapely nejsou ve světě moderního šoubyznysu nijak neobvyklé. Například alternativní hip-hopové uskupení Gorillaz zastupují taktéž animovaní avataři, kteří jsou během některých koncertů promítáni na plátno. Miku se hýbe a tančí jako skutečná popová zpěvačka, jen nechce honorář, netropí skandály ani nezpívá falešně. Soumrak popových hvězd?

Miku vypadá jako školačka z oblíbených japonských komiksů kreslených ve stylu manga. Šatičky zakrývají jen to nejpotřebnější a její dlouhé vlasy ve dvou culících sahají skoro až na zem.

V Japonsku je Miku velice populární. Vedle fanklubu a stránek na Facebooku ji fanoušci "zařídili" i cestu do vesmíru. Její podobizna se totiž objevila na vesmírné lodi Akatsuki, která míří směrem k Venuši. Pod petici požadující její zařazení se podepsalo přes 14 000 lidí. Miku je možné vidět také v televizi, protože tvůrci ji zapojili i do animovaného seriálu.

Fotogalerie
3 fotografie