Sokolov leží jen pár kilometrů od Karlových Varů. Kvůli výstavbě silnice R6 se teď cesta ale protáhne, a navíc není problém na objížďce ve vesničkách zabloudit. Cílem naší cesty bylo koupaliště Michal, které leží za městem a patří mezi nejčistější vodní nádrže v Česku. Kvůli půl kilometru dlouhé písečné pláži se mu dokonce říká Sokolovské moře.

Nám však počasí nepřálo a koupaliště bylo zavřené. Vyrazili jsme proto na obhlídku města, které je proslulé především hornictvím. Vždyť obrovské důlní jámy, ve kterých se dodnes těží, tu najdete na každém rohu. Sokolov má však co nabídnout i turistům.

Koupaliště Michal není skvělé jen díky velké pláži, ale i kvůli velikému tobogánu se skluzavkou.
Autor: Lukáš Gibiec

Na zámek i na pivo

Místní infocentrum není problém najít. Je přímo v městském domě kultury, který nelze přehlédnout. Budova je totiž natřena výraznou starorůžovou barvou. Pracovníci jsou vám k dispozici denně do 17 hodin. Jen v neděli mají zavřeno. K dispozici tu máte řadu letáků a také plánků, které vám pomohou zorientovat se v okolí. Poslouží také jako tipy na výlety. Ve městě je například k vidění krásný zámek, v němž se nachází muzeum. Chloubou města je také malý pivovar Permon. V infocentru vám také poradí, ve kterých hospůdkách tohle pivo čepují.

Koupání má červenou

Jako náhradní variantu za zavřené koupaliště se inspekce rozhodla smočit unavená těla v místním krytém bazénu. Jenže ouha. I ten byl zavřený. „Každý rok v létě bazén na jeden měsíc kvůli údržbě zavřeme,“ vysvětlil nám vedoucí krytého bazénu Karel Koutecký. Měli jsme tak opět smůlu. Plavky jsme s sebou tahali tentokrát naprosto zbytečně. Přitom by stačilo počkat dva dny. V sobotu se bazén opět otevírá. A rozhodně jeho návštěvu doporučujeme. Jen pozor! Do bazénu je zákaz nošení šortkových plavek. Pokud byste sem tedy vyrazili, nechte raději kraťasy na koupání doma. V nich vás totiž do bazénu nepustí.