Těžko lze uvěřit, že radnice Prahy 6 utratila za smíšený záchod o velikosti 3 krát 4 metry celkem 3 miliony 678 tisíc korun. Za takovou cenu lze v hlavním městě vzhledem k průměrným cenám koupit byt s plochou 32 metrů čtverečních! Co je na plechové boudě tak speciálního?

Podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka jde o nerezový modul DAKO, který je uzpůsobený i pro handicapované a je vybavený přebalovacím pultem. „Tento modul je odolný, má dlouhou životnost a jeho údržba je snadná,“ jmenuje hlavní výhody mluvčí. Záchod je nyní zdarma, do konce roku chce ale radnice ke dveřím nainstalovat platební terminál. Lidé pak budou za použití platit 10 korun.

Místo chytrého záchodu nerez

Samotný modul nového záchodu podle Šrámka stál 1,8 milionu korun a dále byly potřeba terénní úpravy, stavba základové desky a napojení na elektřinu. Za stavbu vodovodní a kanalizační přípojky v parku dala Praha 6 téměř 1,5 milionu korun. Nad nesmyslnou částkou ale kroutí hlavou opoziční zastupitelé.

Záchody stojí v nejzasíťovanější části Břevnova, tak to pak vypadá hloupě, když stojí jako malý byt ve vedlejším bytovém domě,“ řekl pro Blesk.cz Jiří Hoskovec (Piráti Praha 6). Nový nerezový trůn nahradil chytrou toaletu za necelých 200 tisíc, která se otevírala pomocí SMS a návštěvník si mohl uvnitř dobít i telefon. Chytrý záchod Praha 6 nechala přesunout z hřiště u Anastázovy ulice na Ladronku.

Není poslední

To ale není zdaleka první skandál, který Praha 6 způsobila. V roce 2018 umístila radnice k multifunkčním sportovištím a skate parku na Babě podobné WC, které stálo neskutečných téměř pět milionů! „Na kontě“ má také koupi předražené lavičky Ferdinanda Vaňka, kterou jako poctu Václavu Havlovi nechala nainstalovat před Národní technickou knihovnou. Ta vyšla na 850 tisíc. 900 tisíc zaplatilo město za pomník letci Františku Fajtlovi – jedná se prakticky o trávu, která vytváří siluetu letounu Spitfire. O památník se však nikdo nestaral, a tak uschnul. Další WC plánuje Praha 6 v parku Maxe van der Stoela při Patočkově ulici.

Fotogalerie
11 fotografií