Pěstování potravin přímo v centru města oslovuje celou metropoli. Komunitní zahrady vznikají po celé Praze. V Holešovicích už komunitní zahrada zahájila sezonu. Takzvaný urban gardening láká v Holešovicích nejen seniory. „Zájem o vlastní záhonek mají zejména rodiny s dětmi. Také přichází mladé páry,“ vysvětloval předseda Prazeleniny Filip Volavka širokou škálu zájemců o vlastní záhonek.

Do Prazeleniny přilákaly první dny desítky lidí. „Důkazem je i bilance dvou bas piv, které se vypily během dvou prvních dní,“ hodnotil první dny Filip Volavka. Součástí zahrádky je i karavan, který procestoval Českou republiku křížem krážem jako pouťová střelnice. Dnes slouží v Holešovicích jako bar, kde se mohou zahrádkáři osvěžit během pěstování i po něm. Zdejší místo je i možné využít k uspořádání oslavy a odpoledního grilování. 



Děti jsou ze zahradničení nadšené. Navíc jsme se tu spřátelili se sousedy, kteří bydlí ve stejném domě, ale nikdy bychom se s nimi jen tak na chodbě nedali do řeči. Jsem za tento projekt ráda,“ vyprávěla s nadšením Denisa Poláková, která přišla s celou rodinou.

Zájem o zahradničení je opravdu velký. „Loni jsme měli přes 170 pytlů, ve kterých si vytvořily záhonky i rodiny. Takže přesný počet lidí, který využije místo, se stanovit nedá. Například letos už se lidi zapisují na čekací listinu s tím, že dostanou šanci, jedině když někdo před nimi odřekne,“ popisoval ohromný zájem místních o vlastní bio záhonek.

Zahrada je ve všedních dnech otevřena od 16. hodiny až do deváté hodiny večerní. O víkendech se brána návštěvníkům otvírá už v deset hodin.