Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak vypadaly billboardy za první republiky? Úspěsné reklamy téměř zapomenutého Baťova grafika Miloše Slováka

/
  • Jak vypada meziválečná reklama? Pražané mají možnost si prohlédnout originální billboardy a reklamní plakáty Miloše Slováka, a to až do 6. května v Galerii Lucerna
    5. dubna 2016 ● 06:10

    Jak vypadala prvorepubliková a meziválečná reklama? Významným představitelem české reklamní tvorby byl téměř zapomenutý grafik Miloš Slovák, který strávil po škole deset let ve Spojených státech amerických, které ovlivnily i jeho následnou domácí tvorbu. Přinášíme vám náhled jeho stěžejní práce, kterou si mohou Pražané prohlédnout v galerii Lucerna až do 6. května.

  • 1.

    Baťův grafik


    Po návratu ze Spojených států amerických do Československa získal Miloš Slovák prestižní postavení grafického designéra u firmy Baťa ve Zlíně. Věnoval se tak celá třicátá léta tvorbě Baťova firemního stylu.
    Meziválečná reklama Miloše Slováka
    Autor: Eva Fornálová

  • 2.

    Velkoformátové billboardy

    Věnoval se ve své tvorbě i výrobě velkých širokoúhlých billboardů. Právě v rámci výstavy je možné prohlédnout si kromě plakátů i jeho velkoformátové outdoorové reklamy, které byly běžně k vidění na ulicích Zlína.

    Velkoformátová reklama od Bati
    Autor: Eva Fornálová

  • 3.

    Thymolinový úsměv

    Přelom 30. a 40. let přivedl grafika Miloše Slováka k firmě Thymolin do Ústí nad Labem, která vyráběla zubní pasty. Právě od té doby, kdy do firmy nastoupil Miloš Slovák se traduje slovní spojení takzvaného thymolinového úsměvu.

    Meziválečná reklama Miloše Slováka
    Autor: Eva Fornálová

  • 4.

    Thymolin

    Zubní pastu thymolin je možné koupit i dnes. Avšak už 10 let je prodána britské farmaceutické značce  GlaxoSmithKline. Thymolinu využívala kdysi ke své propagaci prvorepubliková československá armáda. K zubní pastě přikládala propagační materiály.

    Meziválečná reklama Miloše Slováka
    Autor: Eva Fornálová

     

  • 5.

    Dětský zásyp


    Miloš Slovák měl široký záběr. Od grafiky bot přes thymlinový úsměv se dostal až k tvorbě reklamních plakátů dětských zásypů od značky Sypsi.

    Meziválečná reklama Miloše Slováka
    Autor: Eva Fornálová

Témata

billboard

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy