„Hovořil jsem s vyšetřovatelem policie o takovéto možnosti,“ potvrdil Blesku farář s tím, že hříšníkům odpustil. Naopak, modlí se prý za jejich duše. „V tuto chvíli není možné se setkat s oběma osobně. Nemůžeme narušovat vyšetřovací řád. Mohu však do vazební věznice napsat mladým mužům dopis,“ plánuje duchovní.

V dopise chce paliče pozdravit a zdůraznit jim, že se při mších s farníky nezapomíná modlit též za jejich duše. Tam, kde kostelík Božího Těla lehl popelem, čistili spáleniště. Na stejném místě by měl do dvou let vyrůst kostelík nový.

Poklady při rozebírání

Technici našli například okno ukryté za oltářem, které nebylo v plánech. Nikdo o něm nevěděl. „Provedli jsme velmi důležitý nález. Objevili jsme okno, které nebylo v plánech, a nikdo o něm nevěděl. Bylo ukryté za oltářem v presbytáři,“ uvedl expert na lidovou architekturu Antonín Závada a dodal: „Pořád nám něco chybělo nebo přebývalo. Pak jsme zjistili, že tam bylo okno.“

Nález je podle něj důležitý hlavně proto, aby stavba nového kostela byla věrnou kopií toho původního.

„Při rozebírání trosek historické stavby památkáři nalezli bohoslužebné náčiní a svícen pocházející z přelomu 19. a 20. století,“ sdělil také ředitel Národního památkového úřadu Ostrava Michal Zezula. Plán nového kostela pak zhotoví odborník na lidovou architekturu Antonín Závada.

Všechny použitelné stavební prvky odvezla nákladní auta do skladu. Některé se možná využijí i při stavbě nového kostelíku. Zhruba za měsíc začne vyhledávání vhodného dřeva v lesích. Hotový má být na jaře 2019. Náklady se odhadují na 20 milionů, pokrýt by je měla pojistka. Město vypsalo i sbírku, jejíž výtěžek půjde na vybavení interiéru.

Chtějí ven z vazby

Přesto, že navždy zničili úmyslně kostelík ze 16. století, ve vazební věznici se paličům ani trošku nelíbí. „Krajský soud v Ostravě obdržel spisový materiál se stížnostmi obviněných na vzetí do vazby ve věci požáru dřevěného kostela v Třinci-Gutech. V tuto chvíli nelze předjímat, kdy bude ve věci rozhodnuto,“ řekla mluvčí Lucie Olšarová.

VIDEO: Věřící chodí na mše ke spáleništi.

Fotogalerie
26 fotografií