Obviněné policie přivezla k soudu zvlášť, jeden z nich dokulhal k budově o holi, druhý z nich měl zápěstí ovázané obvazem. Podle státního zástupce Pavla Šáry plánovali kluci další trestní činnost. 

Podle informací Blesku oba mladíci svého činu litují, u soudu však vypovídal jen jeden z nich, druhý se rozhodl využít svého práva nevypovídat.

Jednomu z obviněných hrozí až 15 let vězení, druhému ještě není 18 let a jako pro mladistvého je pro něj trestní sazba nižší. Státní zástupce řekl, že dvěma obviněným navrhl vazbu, protože by mohli pokračovat v trestné činnosti. U jednoho z nich podle něj také hrozilo, že by se vzhledem k výši trestu, jaký mu hrozí, mohl vyhýbat trestnímu řízení.

V případu je obviněný ještě třetí, také osmnáctiletý, mladík. ten je však stíhán na svobodě. "Byl to takový okrajový pachatel a byl to spíš pomocník, který víceméně pomohl odhalit tu trestnou činnost," řekl Šára.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech pocházel z 16. století. Byl cennou památkou s mnohým původním vybavením a obrazy z první poloviny 16. století. V letech 2012 až 2014 byl zrekonstruován za 4,3 milionu korun. Hmotné škody půjdou podle předběžných odhadů do desítek milionů korun, historická ztráta je ale nevyčíslitelná. Záhy po požáru se začalo uvažovat o obnově kostela, většinu nákladů by měla pokrýt pojistka, ale přispět jsou připraveny i ministerstvo kultury či město Třinec.

Fotogalerie
24 fotografií