Měl prý překročit zadavatelem předpokládaný finanční limit na vznik veřejné zakázky o pouhé tři stokoruny.  „Člověk neví, jestli se má smát nebo zlobit,“ kroutí hlavou umělec, který podal proti verdiktu námitku.

Leč neuspěl, vítěznou sochu už schválila rada. V prestižní soutěži Brno stanovilo rozpočet pro dílo 2 miliony a 60 tisíc, který nesměl nikdo ze 63 přihlášených překročit ani o jedinou korunu!

Zákon je zákon!

„Je to možná kruté, ale je to tak. Zákon o veřejných zakázkách při překročení zadaného rozpočtu hovoří jasně. Účastník musí soutěž opustit,“ krčil rameny náměstek primátora pro kulturu Matěj Hollan (Žít Brno).

Milkov nabídl neotřelý nápad, trojvěšáček inspirovaný zálibou Loose v návrzích nábytku a předmětů denní potřeby. „Mimo jiné navrhl několik nádherných designů věšáků, které jsou až notoricky známé, ale málokdo ví, že je jejich autorem. Tak mně přišlo vtipný vzít tři ty věšáky a udělat z nich objekt, neb se mi zdálo, že to bude ono," popsal svůj příspěvek do soutěže Milkov.

Tři měsíce tvůrčí práce

Přípravě věnoval tři měsíce, vše vyšlo nazmar. „Nerozumím tomu. Obecně platí, že peníze hrají při posouzení výsledku jen pět procent, ve zbytku rozhoduje kvalita díla. A mou námitku smetli ze stolu s tím, že soutěž skončila. Přitom bych čekal, že nejprve se vypořádají s případnými připomínkami a pak teprve vše uzavřou," nechápe postup úředníků umělec.

„Tak jsem si holt nezasoutěžil," svěřil se s ironií svým přátelům na sociálních sítích. A jejich reakce?

„Nemohu věřit tomu, co se děje v Brně. Na jedné straně je jedním z měst, které pořádá veřejnou soutěž o umělecká díla ve veřejném prostoru, ale na druhé straně dokáže udělat takovouto věc. Vyloučit soutěžícího za takovou prkotinu, to notně zavání," nechal se slyšet třeba Miroslav Jandora, Milkovův kamarád a pořadatel tradiční rekonstrukce napoleonské bitvy u Slavkova. 

Stefan Milkov je mimo jiné spoluautorem pomníku vědce Nikoly Tesly v Praze-Dejvicích či sochy El Niňo v pražském parku Hadovka.

Vítěze inspiroval Loosův náhrobek

Vítězný návrh soutěže je autorským dílem dvojice Oldřich Morys a Jaroslav Sedlák. „Je to taková smyčka mezi Brnem a Vídní. Jde vlastně o formu – otisk Loosova náhrobku, který si prý sám navrhl na smrtelné posteli. Vnímáme Brno jako prostředí, které Loose také formovalo, otisklo se do něj. Touto přesmyčkou tedy celý životní příběh propojujeme,“ vysvětlili svou koncepci.

Pomník zároveň podle nich může sloužit i jako specifický mobiliář. Lidé jej budou moci využít třeba k posezení.

VIDEO: Sundávání miminek Davida Černého z žižkovské věže v Praze.

Fotogalerie
11 fotografií