Spojit Goethovu hlavu a podstavec opět dohromady zatím město neplánuje. "Zatím jsme o tom neuvažovali. Jednak ten podstavec není kompletní a musel by se také zrestaurovat. Ale co se týká artefaktu, který by mohl být hlavou místo Goetha, tak to může být cokoli, jiná busta, napadá mě například, že nemáme sochu Knolla (Eduard Knoll byl starostou města v 2. polovině 19. století). Ale mělo by to být něco, co symbolizuje Karlovy Vary," řekl Klsák.

Goethův pomník od stuttgartského sochaře Adolfa von Donndorfa stál původně před hotelem Pupp. Odhalení busty připomínající 13 návštěv německého básníka v lázeňském městě se odehrálo 5. července 1883. Jenže po druhé světové válce byla socha kvůli tomu, že byl Goethe podle místní osvětové rady "typickým představitelem němectví", odstraněna.

Busta pak skončila na čas v muzeu a v roce 1952 byla umístěna na novém podstavci na Goethově (tehdy Puškinově) stezce. Původní podstavec na dlouhá léta zmizel a náhodou ho objevil bagrista Marek Kokš v roce 2014 ve výkopu v Tuhnicích. Sokl pak stál rok a půl vedle Goethova institutu v Praze.

Podle Klsáka má dnes i torzo busty svoji uměleckou a historickou hodnotu. Dokresluje podle něj vývoj česko-německých vztahů od konce 18. století do současnosti. Podobně dnes mluvil i navrácení soklu zpět na Goethovu stezku ředitel pražského Goethova institutu Berthold Franke, navrácený podstavec označil za hraniční kámen mezi minulostí a současností. Původní podstavec má doplnit informační tabule, kterou chce město pořídit práce ve spolupráci s Goethovým institutem.