V rámci rekonstrukce Staroměstské radnice dnes pracovníci zdvihli ze země 350 kilogramů vážící sochu Madony, která v pravé ruce drží Ježíška, na hlavě má korunu a v levé ruce žezlo. Umělecké dílo v téměř životní velikosti bude ještě dozdobené pozlacenými prvky. Kolemjdoucí ho mohou vidět na jihovýchodním nároží radnice, které směřuje do rohu Staroměstského náměstí mezi Železnou a Celetnou ulicí.

„Za dobu, kdy radnice existuje, se tu objevilo již několik kopií této sochy, ale tato je skutečně věrná,“ uvedl tiskový mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Poslední kopie, která se na místě nacházela před dnes umístěnou novou sochou, pochází z roku 1988 a je z umělého kamene. Tato předchozí kopie bude součástí připravované výstavy o rekonstrukci věže, poté ji budou upravovat restaurátoři. Následní skončí v suterénu Staroměstské radnice. Dochovaný originál sochy Madony s Ježíškem ze 14. století je uložen v Muzeu hlavního města Prahy.

Dlouhodobá rekonstrukce Staroměstské radnice se blíží do finále. „Největším prvkem, který ještě není hotový, je orloj jako takový. Ten se postupně naváží po dílech zpátky z restaurátorských dílen, samozřejmě nás čeká i usazení astrolábu a velké desky kalendária,“ popsal předpokládaný postup následujících kroků Vít Hofman.

Na konci srpna lze konstatovat, že architektonické úpravy historického objektu jdou časově podle plánu. Skončit se dle magistrátu má na konci září, kdy proběhne oficiální slavnostní událost. Vše by tak mělo být připravené pro velkolepé říjnové oslavy 100 let od vzniku Československa. Rekonstrukce celkově vyjde na zhruba 55 milionů korun.

Fotogalerie
16 fotografií