Pokud by se transakce uskutečnila, jednalo by se o jeden z největších převodů obecního majetku v dějinách Brna. Jenže opozice tvrdí, že se chystá tunel na městský majetek. Vzduchem lítají miliardy.

„Radní konkrétně navrhují prodej lukrativních domů v samém centru Brna na adresách Solniční 11/Česká 23, Zámečnická 2, Masarykova 4, Masarykova 6, Průchodní 1, Průchodní 2, Masarykova 14, Květinářská 2 a Kapucínské náměstí 7 soukromým firmám Immobiliare,“ uvedl Robert Kerndl, předseda brněnské ODS. 

Podle něj návrh radnice rozeslala zastupitelům v režimu takzvaně »na stůl«. Tak se vesměs posílají jasné body, ke kterým se nepředpokládá diskuse. Navíc bez jakýchkoli příloh, znaleckých posudků a analýzy finančních dopadů do rozpočtu městské části. Radní doporučili na rozdíl od majetkové komise směnu bytových domů za pozemky schválit.

Podle Kerndla je takto podaný návrh radních pravděpodobně v rozporu s pravidly města o prodeji domů, ve kterých jsou uzavřeny s nájemníky bytů a nebytových prostor nájemní smlouvy. „Nepodpoříme to,“ dodal.

Proti směně se ostře postavila i opoziční ČSSD. Zastupitel a bývalý náměstek primátora Oliver Pospíšil se nechal slyšet, že »město teď přijde s mysteriózní komedií, kdy domy v historickém centru města budou vydávány za naprosto nepotřebný majetek zanedbatelné hodnoty a naproti tomu firmy okolo fotbalového stadionu za Lužánkami budou vydávány za majetky hodnoty nesmírné«.

Je to prý jen nedorozumění

A magistrát i radnice Brno-střed náhle couvají. A začínají mlžit. Náměstek primátora Richard Mrázek (ANO) tvrdí, že v celé věci jde o velké nedorozumění. „Došlo k nešťastné formulaci. Nejde o prodej, ale o to, zda by městská část Brno-střed souhlasila s odsvěřením těchto domů. Zatím nemáme žádnou dohodu s panem Procházkou, zda mu dáme peníze, nebo třeba směníme některý z domů. Může se to týkat jednoho, dvou, ale taky žádného,“ uvedl Mrázek v rozhovoru pro Českou televizi.

Firma Immobiliare vznikla podle zjištění Blesku teprve koncem letošního října. Jejím jednatelem je Libor Procházka, majitel pozemků v okolí Lužánek. Jsou na nich například tenisové kurty, hala, část silnice i chodníky. Podnikatel s médii nekomunikuje, sám "bydlí" podobně jako bezdomovci na úřední adrese Husova 5.

Supermoderní stadion má stát 2 miliardy

Fotbalový kotel za dvě miliardy korun má vzniknout v místě bývalého stadionu, kde Zbrojovka koncem 70. let vyhrála ligový titul. Od roku 2001 je však prázdný a fotbalisté hrají v Králově Poli. Trpí nízkou návštěvností a léta už nepatří k republikové špičce. Nový stadion je nicméně desetiletí brněnskou politickou mantrou. Aréna, která se má stavět, bude prý vysoká až 30 metrů a má mít jedno podzemní a osm nadzemních podlaží.

Brněnské politické špičky se ohledně svatosvatě slibovaného fotbalového stadionu každopádně brodí v horké kaši až po uši – skládat účty voličům budou už za rok.

Fotogalerie
9 fotografií