Poslední plány na stavbu akvaparku přitom nejsou až tak staré. Před šesti lety se soukromí investoři ucházeli o možnost postavit krytou padesátku s wellness centrem na Vinohradech. Třešničkou na dortu měl být speciální, asi dvacet metrů hluboký tubus pro trénink sportovních potápěčů. Zůstalo, bohužel, jen u plánů. Firmě se nepodařilo vykoupit potřebné pozemky.

Vinohradský starosta Jiří Čejka (ČSSD) pak ještě lobboval pro stavbu akvaparku v lomu u Hádů. Šance byla ale mizivá, nikdo totiž pořádně neví, komu uvažované pozemky vlastně patří. A na nejisté půdě logicky nikdo stavět ani nezačne.

Fiaskem dopadly i úvahy o akvaparku v blízkosti Brněnské přehrady, nad Rakoveckou zátokou. Nápad vyšuměl dřív, než jej stačil někdo seriózně vůbec hodit na papír.

Sny, plány, zase sny, ale i vězení

Ne že by v Brně čas od času o akvaparku nesnili. Hned po revoluci chtěl tehdejší soukromý nájemce Riviéry postavit v údolí Svratky monstrózní vodní ráj – a hned i s delfináriem! Ztroskotal však na penězích. Pustnoucí přírodní areál v Pisárkách před 15 lety naštěstí převzalo a pro rekreaci zachránilo město.

Z podobného soudku byl i nápad bývalého hokejisty Lubomíra Hrstky. Své monstrózní královopolské Bobycentrum chtěl doplnit akvaparkem. Logiku by to mělo. Jenže Hrstka zkrachoval a na čas okusil i vězeňskou pryčnu.

Už z říše fantasmagorie byl pak nápad jisté rakouské firmy, která ohlásila v roce 2000 plán postavit za miliardu korun akvapark mezi Černovicemi a Tuřany. Netřeba snad dodávat, že z plánu sešlo především a hlavně kvůli penězům.

„Jako že“ akvapark v Kohoutovicích

A nebylo by Brno Brnem, kdyby si neporadilo. Akvaparkem nazvalo přestavěnou tělocvičnu u školy v Kohoutovicích. I když jsou uvnitř hezké atrakce, perličkové rošty, divoká řeka nebo masážní trysky i jakýs takýs plavky deroucí devadesátimetrový toboganek, parametry pořádné vodní říše při vší úctě vzorně udržovaný areál nesplňuje. I tak zde ale bývá často narváno. Kohoutovický „akvapark“ funguje šest let, nabízí obecenstvu navíc i šest plaveckých drah.


Jak ostudu napravit?

Asi nijak. Stavbu pořádného akvaparku v Brně brzdí dvě zásadní věci. Často předražené pozemky a řádově stamilionové náklady na výstavbu. V případě akvaparku jde navíc o pomalu návratnou investici, zájemci se proto nehrnou. I když by pořádnou vodní atrakci Brňané určitě uvítali, není pro ně ani samotné město prioritou. Navíc se za Lužánkami začne brzy stavět pod padesátimetrovým bazénem ještě nová pětadvacítka. Prostory pro koupání se tak zase o něco rozšíří. No a na pořádný tobogan si místní, holt, zajedou do Pasohlávek, Vyškova nebo Uherského Hradiště.

11 ostud města Brna

Seriál, kterým vás budeme až do konce roku provádět vždy ve čtvrtek. V minulém díle jste četli příběh zchátralé Arnoldovy vily.

Příští týden: Hlavní nádraží stojící chátrající.

Fotogalerie
16 fotografií