Herny v Brně podrobně zmapoval Nadační fond proti korupci a svá zjištění doručil Celní správě. Jihomoravská metropole byla totiž ještě nedávno rájem hazardních hráčů a gamblerů v Česku. Na konci roku 2013 bylo ve městě bezmála 3 000 hracích automatů. Nyní je jich v provozu legálně pouze 52. Rozptýleny jsou do 16 povolených heren.

28 hráčských doupat si z úřadů hlavu neláme

Fond v červenci prověřil 63 adres provozoven, které byly v minulosti nelegální. „Mohu potvrdit, že 35 z nich je dnes definitivně uzavřeno, dalších 28 ještě ale pokračuje v provozování hazardu bez jakéhokoliv povolení,“ řekl analytik nadace Janusz Konieczny.

Toto číslo nemusí být konečné. „Netvrdíme, že v Brně není herna, která by unikla naší pozornosti. Zkontrolovali jsme ale dostatečně velký počet míst, aby byl průzkum objektivní,“ tvrdí Konieczny.

To přiznává i náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno). „Tipuji, že v Brně je ještě několik skrytých hráčských doupat. Počet bude v řádu jednotek,“ řekl. „Lidická nebo Štefánikova, kde byla jedna herna na druhé, se v poslední době proměnily v ulice, kde jsou už normální obchody,“ pochvaluje si ústup nelegálního hazardu v Brně Hollan. Město podle něj rádo oželí i peníze »v řádu vyšších desítek milionů korun«, které loterijní firmy odváděly do rozpočtu města.

Hazardní »nádor« Brna? Cejl

Největší koncentrace černých heren v Brně je jednoznačně na Cejlu a v přilehlé Křenové ulici. Lokalita v centru, přezdívaná Bronx, soustředila chudé a nezaměstnatelné lidi v jednom místě. A právě zde hráčská doupata nejvíce bují.

Podsvětí ale ve strachu před celní razií zavedlo celou řadu bezpečnostních opatření. Hrozba až padesátimilionové pokuty je přece jen strašákem. Hazardní hráči se stali nenápadnějšími. Někde se přeměnili do tajného nelegálního »bratrstva«, kdy se dovnitř špeluňky ke hře dostane člověk zvenčí jen v doprovodu prověřeného člena – gamblera.

Navenek se takové doupě tváří třeba jako sázková kancelář. „Obsluha má ale pod stolem speciální tlačítko, kterým pustí gamblery do tajné místnosti s automaty,“ popsal Blesku mechanismus připomínající gangsterské praktiky šéf brněnské hospodářské kriminálky Vladimír Machala. Kdy klepe na dveře nejvíce hráčů? V den výplaty sociálních dávek…

Mapa hazardu

Nejpodrobnější údaje o černých hernách v celém Česku se vztahují k Brnu, které před lety vyhlásilo nulovou toleranci k hazardu. Tajná hráčská doupata ale mohou přes interaktivní formulář unikátní mapy hazardu ohlásit lidé ve všech městech a obcích Česka. Mapu hazardu, která obsahuje kompletní přehled o hernách a kasinech v ČR najdete ZDE

Fotogalerie
5 fotografií