Podobně jako v Chicagu 30. let minulého století. Na území Brna je provozování hazardu až na malé výjimky týkající se rulety v kasinu zakázáno. Město si na tom zakládá. 

Podsvětí ovšem na nic nečekalo a již zhruba před dvěma lety se začalo stahovat do zvláštních špeluněk, mnohdy s bizarními názvy. „Zvenku to vypadala jako herna, ale mělo to ceduli Ex sauna Gaming. Na dveřích nebyly žádné další údaje ani provozovatel. Gambleři to rychle zjistili a začali chodit, lokály byly totiž veřejně přístupné,“ řekl Blesku šéf brněnské hospodářské kriminálky Vladimír Machala.

Pro kriminálku nebyl problém obstarat si povolení a špatně maskované herny vybrat. Byly po celém Brně, nejvíce na Cejlu, Lidické a Palackého ulici v Králově Poli. Podsvětí mělo v některých hernách dokonce i únikové cesty pro hráče.

Schéma je podle kriminalistů vyzkoušené a docela i bezpečné: Ze zadní místnosti oknem ven, pak po žebříku na střechu vedlejší garáže nebo činžáku, dovnitř do průjezdu a pak normálně přes jiný dům ven. V jednom případě se hrálo i v běžné restauraci, kam chodili lidé obědvat. „Během půl roku jsme vybrali patnáct heren a zajistili sto automatů. Trestně stíháme čtyři lidi. Dva z nich už jsou za neoprávněné provozování loterií před soudem,“ říká nadporučík Machala.

Brněnské Chicago a tajná tlačítka

Brněnské podsvětí se rychle z radničního omezení hazardu oklepalo. A přešlo do ilegality. Svoje hráčská doupata dobře schovalo. „V Brně se začaly objevovat utajené černé herny. Zvenčí se tváří jako sázková kancelář. Obsluha má ale pod stolem speciální tlačítko, kterým pustí gamblery do tajné místnosti s automaty,“ popsal mechanismus připomínající praktiky z filmu Někdo to rád horké kriminalista. Dovnitř ovšem pustí jen toho, koho zná, nebo toho, kdo přijde v doprovodu prověřeného gamblera. A víte, kdy klepe nejvíce hráčů na dveře? V den výplaty sociálních dávek!

Majitelé jsou bílí koně

Policie našla uvnitř výherní stroje, například elektronickou ruletu. Smontovat ji musela vždy odborná firma, zařízení je velmi sofistikované. Tyto firmy jsou podle policie ochotny stroje sestavovat, i když musí vědět, že na ně neexistují úřední povolení. Všechny zajištěné automaty jsou ze zahraničí, v drtivé většině z Polska. Provozovateli černých heren jsou pak vesměs najatí bílí koně; stopy majitelů vedou vesměs do zahraničí.

Rozhodne příští zasedání zastupitelstva

Brněnští radní nakonec na poslední chvíli z projednávání zastupitelstva dlouho očekávanou vyhlášku o úplném plošném zákazu hazardu na celém území jihomoravské metropole stáhli. „Požádala nás o to radnice Brno-střed, která si potřebuje ještě ujasnit pravidla a formulovat jiné usnesení,“ vysvětlil primátor Petr Vokřál (ANO). Radnice Brno-střed totiž podle oficiálních materiálů »nově projevila ochotu umožnit na svém území živé hry v kasinu a karetní turnaje«. Karty ani ruletu však nechce Brno-střed povolit na Cejlu ani v historickém jádru. Licitace se tak týkají zejména zavedených kasin v hotelích Grand a International a kasina Admiral v Křenové ulici.

Fotogalerie
10 fotografií